Maracuja

Receptek maracuja hozzávalóval

Leírás

A maracuja (más néven sárga passiógyümölcs, latinul: Passiflora edulis flavicarpa) egy trópusi, Dél-Amerikából származó gyümölcs, amelyet világszerte termesztenek és fogyasztanak. Két fő változata ismert: a sárga héjú maracuja és a lila héjú passiógyümölcs. A maracuja általában nagyobb, héja élénksárga, belseje pedig aromás, zselés, fekete magvakkal teli. Frissítő, édes-savanykás íze és intenzív illata miatt kedvelt alapanyag italokban, desszertekben, szószokban, salátákban és egzotikus ételekben.

Mi az a maracuja?

A maracuja a Passifloraceae családba tartozó, évelő kúszónövény termése. A gyümölcs kívül fényes, sárga, belül pedig sárgás-narancssárga, zselés állagú, magvas hús található. Héja vastag és kemény, a gyümölcs akkor érett, ha súlyos, kissé ráncos, és erőteljes illatú. A maracuja magjai is ehetők, roppanós textúrát adnak a gyümölcshúsnak. A gyümölcsöt frissen, kanalazva, italokban, joghurtban, süteményekben, szószokban, salátákban, koktélokban és fagyikban használják fel.

A maracuja hatásai

Vitamin- és ásványianyag-forrás: Gazdag C- és A-vitaminban, béta-karotinban, niacinban (B3-vitamin), káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban és vasban.
Immunerősítő: Magas antioxidáns-tartalma (C- és A-vitamin, flavonoidok) támogatja az immunrendszert, védi a sejteket az oxidatív stressztől, csökkenti a gyulladást.
Emésztést támogató: Rosttartalma elősegíti a bélműködést, támogatja az emésztést, segíthet a vércukorszint szabályozásában.
Szív- és érrendszeri védelem: Káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását, a rost csökkentheti a koleszterinszintet.
Idegrendszer és alvás: A maracuja természetes nyugtató hatású anyagokat (pl. passiflorin) tartalmaz, így segíthet a stressz, szorongás és alvászavarok enyhítésében.
Csontok, bőr, látás: Ásványianyag- és A-vitamin-tartalma támogatja a csontok, a bőr és a látás egészségét.

Hogyan készítsük el a maracuját?

  • Frissen: Félbevágva, kanállal kikanalazva magostul fogyasztható, vagy joghurtba, müzlibe keverhető.
  • Italokban: Gyümölcslé, smoothie, koktél, limonádé vagy frissítő ital alapja.
  • Desszertekben: Fagylalt, sorbet, puding, torta, sütemény, joghurt, gyümölcssaláta, mousse.
  • Szószok, öntetek: Halakhoz, húsokhoz, salátákhoz, mártásokhoz, vinaigrette-ként.
  • Lekvár, dzsem: Intenzív ízű lekvár vagy szirup készíthető belőle.
  • Marinádok: Savanykás aromája miatt húsok, halak pácolására is alkalmas.

Mi készülhet maracujából?

  • Maracujás gyümölcslé, smoothie, koktél
  • Maracujás fagylalt, sorbet, puding, mousse, joghurt
  • Maracujás torta, sütemény, muffin, piskóta
  • Maracujás szósz, vinaigrette, marinád
  • Maracujás lekvár, dzsem, szirup

Mikor vedd?

A maracuja egész évben elérhető, de a fő szezonja a nyár közepe és vége. Akkor a legfinomabb, ha a héja élénksárga, enyhén ráncos, a gyümölcs súlyos, és intenzív illatú.

Hogyan tárold?

Éretlen maracuját szobahőmérsékleten érleld, amíg a héja kissé ráncos nem lesz. Éretten hűtőszekrényben, egészben 1–2 hétig eltartható. Felvágva, légmentesen zárható dobozban 7–10 napig friss marad a hűtőben. A gyümölcshús fagyasztható is.
Tápérték(100 g)
46 kcal Energia
0.3 g Zsír
8 g Szénhidrát
0.6 g Fehérje
Maracuja receptek (3 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.