Mandulakrém

Receptek mandulakrém hozzávalóval

Leírás

A mandulakrém (mandulavaj) 100% darált mandulából készült, selymes állagú, diós–marcipános ízű kenhető krém. Magas az egyszeresen telítetlen zsírsav-, E‑vitamin-, magnézium- és rosttartalma, ezért kis adagban is laktató. Semleges, természetes íze miatt édes és sós ételekben egyaránt jól működik.

Mi az a mandulakrém?

A mandulakrém finomra őrölt mandula saját olaján krémesre keverve; készülhet pörkölt (mélyebb íz, sötétebb szín) vagy nyers/hántolt mandulából (világosabb, lágyabb íz). Létezik sima és ropogós („crunchy”) változat; a leguniverzálisabb a 100% mandulát tartalmazó, adalékmentes verzió.

A mandulakrém hatásai

A mandulakrém mértékletes fogyasztása a mandula kedvező zsírsavprofilja és mikrotápanyagai miatt több területen is támogathatja az étrendet.

  • Egészséges zsírok: bővelkedik egyszeresen telítetlen zsírsavakban (MUFA).
  • Mikrotápanyagok: E‑vitamin, magnézium, kalcium, kálium és B‑vitaminok forrása.
  • Rost + fehérje: segíti a jóllakottságot, kiegyensúlyozott snackekhez ideális.
  • Növényi alapú, laktóz- és gluténmentes; sok étrendbe beilleszthető.
  • Energiadús: magas kalória miatt az adagméretre figyelj.

Hogyan készítsük el a mandulakrémet?

  • Házi készítés: 180–190 °C-on 8–10 percig pörkölt mandulát erős aprítóban 3–10 percig járatva krémesítünk; közben többször lekaparjuk az oldalát.
  • Állaghangolás: tovább darálva folyósabb lesz; 1–2 tk semleges olaj segíthet, de nem kötelező.
  • Ízesítés: csipet só, vanília, fahéj, citrushéj, kakaópor, kevés méz/juharszirup.

Mi készülhet mandulakrémből?

  • Zabkása, smoothie, joghurt topping
  • Kenhető krém pirítósra, palacsintára
  • Energiagolyók, müzliszelet, granola „ragasztó”
  • Brownie, sütikrém, sajttorta-alap
  • Sós: salátaöntet (citrom + víz + mustár), mártogatós, tésztaszósz

Mikor vedd?

Egész évben elérhető; az összetevőlistán a „100% mandula” a legjobb választás. Ha univerzális felhasználást szeretnél, kerüld a hozzáadott cukrot, pálmaolajat, aromákat.

Hogyan tárold?

Szobahőn, száraz, hűvös helyen; felbontás után jól zárva 2–3 hónapig eltartható. Természetes az olajszétválás – használat előtt keverd át. Hűtve tovább eláll, de sűrűbbé válhat.
Tápérték(100 g)
590 kcal Energia
50 g Zsír
20 g Szénhidrát
20 g Fehérje
Mandulakrém receptek (2 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.