A kolozsvári szalonna egy füstölt, főtt, szeletelhető szalonnaféle, amelyet általában sertéshúsból készítenek, és jellegzetesen húsos, bőrös állagú. A magyar konyha alapvető hozzávalója, ízesítőként és feltétként is gyakran használják. Hagyományosan tölgyfán füstölik, majd hűtve tárolják.
A kolozsvári szalonna jó energiaforrás a magas zsírtartalma miatt, és kis mennyiségben kiválóan ízesíti az ételeket. A benne található fehérjék hozzájárulnak a szervezet izomzatának fenntartásához, míg a zsír energiapótlásra alkalmas. Azonban fogyasztását érdemes mértékkel beilleszteni az étrendbe.
Magas telített zsírsav- és nátriumtartalma miatt túlzott fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Rendszeres, nagy mennyiségű bevitele megterhelheti a májat, és hozzájárulhat az elhízáshoz is. Tartósított, füstölt termékként nitrátokat és nitriteket is tartalmazhat.
A kolozsvári szalonna felhasználása igen sokoldalú: főként tojásos, rakott és tésztaételek alapja, de levesek, főzelékek vagy töltött káposzta ízesítésére is kiváló. Sütve ropogósra pirítva reggeli mellé vagy pogácsába sütve is közkedvelt. Hidegen szeletelve szendvicsekben is megállja a helyét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.