Kolozsvári szalonna

Receptek kolozsvári szalonna hozzávalóval

Leírás

A kolozsvári szalonna egy füstölt, főtt, szeletelhető szalonnaféle, amelyet általában sertéshúsból készítenek, és jellegzetesen húsos, bőrös állagú. A magyar konyha alapvető hozzávalója, ízesítőként és feltétként is gyakran használják. Hagyományosan tölgyfán füstölik, majd hűtve tárolják.

Hatása

A kolozsvári szalonna jó energiaforrás a magas zsírtartalma miatt, és kis mennyiségben kiválóan ízesíti az ételeket. A benne található fehérjék hozzájárulnak a szervezet izomzatának fenntartásához, míg a zsír energiapótlásra alkalmas. Azonban fogyasztását érdemes mértékkel beilleszteni az étrendbe.

Magas telített zsírsav- és nátriumtartalma miatt túlzott fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Rendszeres, nagy mennyiségű bevitele megterhelheti a májat, és hozzájárulhat az elhízáshoz is. Tartósított, füstölt termékként nitrátokat és nitriteket is tartalmazhat.

Felhasználása

A kolozsvári szalonna felhasználása igen sokoldalú: főként tojásos, rakott és tésztaételek alapja, de levesek, főzelékek vagy töltött káposzta ízesítésére is kiváló. Sütve ropogósra pirítva reggeli mellé vagy pogácsába sütve is közkedvelt. Hidegen szeletelve szendvicsekben is megállja a helyét.

Mikor vedd?

A kolozsvári szalonna egész évben elérhető a hentesüzletekben és szupermarketekben. Vásárláskor érdemes a húsosabb, kevésbé zsíros darabot választani.

Hogyan tárold?

Hűtőszekrényben, zárt csomagolásban 0–5 °C-on tárolandó. Felbontás után célszerű néhány napon belül elfogyasztani, vagy fagyasztva hosszabb ideig eltartható. A szeletelt változat gyorsabban romlik, mint az egész darab.
Tápérték(100 g)
515 kcal Energia
48 g Zsír
0.3 g Szénhidrát
14 g Fehérje
Kolozsvári szalonna receptek (125 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.