
Receptek füge hozzávalóval
Leírás
A füge (Ficus carica) a szederfélék családjába tartozó, mediterrán eredetű gyümölcsfa. Népies nevei: bibliai gyümölcs, éden gyümölcse, adriai füge. A mediterrán, közel-keleti és magyar konyha kedvelt alapanyaga, amely édeskés, mézes ízével és puha, lédús állagával gazdagítja az ételeket.
Mi az a füge?
A füge 3–10 méter magas, terebélyes lombhullató fa vagy bokor, amely napos, meleg helyeken érzi jól magát. Termése frissen vagy aszalva is fogyasztható. Íze édes, aromás, enyhén virágos, ezért kiválóan illik desszertekhez, salátákhoz, húsételekhez, sajtokhoz, lekvárokhoz és süteményekhez. A mediterrán konyha egyik alapgyümölcse, de hazánkban is egyre népszerűbb.
A füge hatásai
- Emésztést segítő: Magas rosttartalma támogatja az emésztést, enyhítheti a székrekedést.
- Antioxidáns: Vitaminokban (A, B, C, K) és ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium) gazdag, véd a szabadgyökök ellen.
- Immunerősítő: Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma támogatja az immunrendszert.
- Energiapótló: A füge természetes cukortartalma gyors energiát biztosít, sportolóknak is ajánlott
Hogyan készítsük el a fügét?
- Frissen: Magában, salátákban, sajtok mellé, húsételekhez, desszertekhez.
- Aszalva: Süteményekbe, müzlibe, energiagolyókba, vagy magában fogyasztva.
- Lekvárként: Fügelekvár pirítósra, süteményekbe, húsok mellé.
- Főzve/sütve: Húsokkal (pl. kacsa, csirke), sajtokkal (pl. kecskesajt, brie), tésztákban, pizzán.
- Italban: Smoothiekhoz, turmixokhoz, likőrökbe, kompótba.
Mi készülhet fügével?
- Fügés-diós sütemények, torták
- Fügelekvár, fügedzsem
- Fügés saláta kecskesajttal
- Sült füge mézzel és dióval
- Fügés csirke vagy kacsa
- Fügekompót, smoothie
- Aszalt füge energiagolyó
Mikor vedd?
Hogyan tárold?

Eredeti fügelekvár

Fügelekvár

Görög fügelekvár

Ehető adventi koszorú

Sültcékla-saláta

Fügés morzsasüti

Fügés mini pavlova-torta

Mézes fügekenyér

Ide süss Kitti répatortája








