Eper

Receptek eper hozzávalóval

Leírás

Az eper (más néven kerti eper, termesztett eper vagy ananászeper, latinul: Fragaria × ananassa) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó hibrid növény, amelyet világszerte termesztenek édes, zamatos álterméséért. Bár a köznyelvben gyakran keverik a szamócával, a szakmai elnevezés szerint a termesztett eper a szamóca egyik változata. Az eper élénkpiros színű, apró magvakkal borított, lédús gyümölcs, amely májustól júliusig terem, de import formában egész évben elérhető.

Mi az az eper?

Az eper egy évelő, tőrózsát fejlesztő növény, amelynek gyökérzete sekélyen helyezkedik el a talajban, levelei hármasan összetettek, virágai fehérek vagy rózsaszínűek. Az eper áltermése valójában a virág kocsányának megvastagodott csúcsa, amelynek felületén találhatók a valódi termések, az apró aszmagok. Az eperfajták mérete, színe és íze változatos, de közös jellemzőjük az édes, zamatos íz és a jellegzetes piros szín.

Az eper hatásai

Az eper kiemelkedően egészséges gyümölcs, amelynek fogyasztása számos jótékony hatással jár:

Antioxidáns- és vitaminforrás: Kiemelkedően gazdag C-vitaminban, E-vitaminban, valamint flavonoidokban (antocianinok, ellagitanninok), amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak.
Béltisztító, emésztést támogató: Rosttartalma révén elősegíti az emésztést, támogatja a bélrendszer működését, segíthet a székrekedés megelőzésében.
Szív- és érrendszeri védelem: Antioxidánsai és fitonutriensei hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, csökkenthetik a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Immunerősítő: Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma (kálium, kalcium, vas) támogatja az immunrendszert, a csontok és az idegrendszer egészségét.
Diétás, alacsony kalóriatartalom: 100 gramm eper mindössze 32 kcal-t tartalmaz, így fogyókúrás étrendbe is ideális.

Hogyan készítsük el az epret?

Az eper sokoldalúan felhasználható:

  • Nyersen: Magában, gyümölcssalátában, joghurtban, smoothie-ban, reggelikhez, zabkásához, vagy akár előételként is (például sonkába göngyölve).
  • Levesként: Eperkrémleves, amelyet bazsalikommal vagy mentával is ízesíthetünk.
  • Süteményekben: Epres piskóta, epertorta, epres sajttorta, piték, muffinok, piskótatekercs, epres túrós desszert, epres tiramisu.
  • Lekvár, szörp, dzsem: Eperből kiváló lekvár, szörp és dzsem készíthető, akár chia maggal is.
  • Aszalva vagy fagyasztva: Egész évben felhasználható, például müzlibe, granolába.

Elkészítés előtt az epret alaposan mossuk meg, a szárát csak utána távolítsuk el, hogy ne veszítsen aromájából. Fogyasztásra legalkalmasabb a teljesen érett, élénkpiros, lédús eper.

Mi készülhet eperből?

  • Eperkrémleves
  • Epres piskóta, torta, muffin, pite, tiramisu, sajttorta
  • Epres túrós desszert
  • Eperlekvár, dzsem, szörp
  • Gyümölcssaláta, smoothie, joghurtos pohárkrém
  • Aszalt vagy fagyasztott eper

Mikor vedd?

Az eper szezonja májustól június végéig tart. Akkor a legfinomabb, ha élénkpiros, fényes, illatos, száraz és kemény szemeket választasz.

Hogyan tárold?

Az epret hűtőben, szellős dobozban vagy papírtálcán, legfeljebb 2 napig tárold. Mosni csak fogyasztás előtt szabad, hogy ne puhuljon meg.
Tápérték(100 g)
32 kcal Energia
0.3 g Zsír
7.7 g Szénhidrát
0.7 g Fehérje
Eper receptek (789 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.