Datolyapaszta

Receptek datolyapaszta hozzávalóval

Leírás

A datolyapaszta 100% őrölt, pépesített aszalt datolyából készülő természetes édesítőszer, adalékok nélkül. Sűrű, ragacsos, karamelles-mazsolás ízű, könnyen formázható és jól keverhető tésztákba, krémekbe, energiaszeletekbe. Előnye, hogy a datolya rostját, ásványi anyagait és természetes cukrait is megőrzi, így konyhában cukorhelyettesítőként is használható.

Mi az a datolyapaszta?

A datolyapaszta szárított datolya magozása és darálása/pépesítése után készül, esetenként kevés vízzel állítják be kenhető állagúra. Íze természetesen édes, karamelles, enyhén gyümölcsös; állaga krémes, sűrű és enyhén szemcsés a rostok miatt. Vegán, laktóz- és gluténmentes alapanyag, amely sütéshez és sütés nélküli desszertekhez egyaránt alkalmas.

A datolyapaszta hatásai

A datolyapaszta a datolya tápanyagtartalmát viszi tovább, főként természetes cukrokból és rostból áll, valamint káliumban és magnéziumban is értékes.

  • Természetes energiaforrás: magas szénhidráttartalma gyors és hosszan tartó energiát ad.
  • Rostban gazdag: támogathatja az emésztést és a jóllakottságot.
  • Ásványianyagok: különösen káliumot és magnéziumot tartalmaz; nyomelemeket is hordozhat.
  • Hozzáadott cukor nélkül: édességekben részben vagy teljesen kiválthatja a finomított cukrot.

Hogyan készítsük el a datolyapasztát?

  • Egyszerű házi verzió: magozott, puhított (meleg vízben 10–15 perc áztatott) datolyát kevés vízzel vagy citruslével botmixerrel simára turmixolni.
  • Állag beállítás: több víz a krémesebb, kevesebb víz a formázhatóbb pasztához; csipet só és citromlé kiemeli az ízt.
  • Fűszerezés: vanília, fahéj, kardamom, narancshéj jól illik hozzá.

Mi készülhet datolyapasztából?

  • Sütés nélküli golyók, energiaszeletek
  • Datolyakrémes pohárdesszert, chia puding
  • Brownie, „raw” torták édesítője és kötőanyaga
  • Müzlikbe, zabkásába édesítőként
  • Datolya-karamell szósz (paszta + kevés tej/növényi ital + csipet só)

Mikor vedd?

Egész évben elérhető; összetevők listáján keresd a 100% datolyát, adalék, olaj és hozzáadott cukor nélkül. A csomagolás legyen zárt, a paszta egynemű és penészmentes.

Hogyan tárold?

Hűvös, sötét helyen; felbontás után hűtőben, légmentesen zárva 2–4 hétig tartható. Hosszabb tárolásra adagolva fagyasztható; felhasználás előtt hűtőben olvaszd.
Tápérték(100 g)
280 kcal Energia
0.5 g Zsír
70 g Szénhidrát
2 g Fehérje
Datolyapaszta receptek (2 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.