
Receptek datolyapaszta hozzávalóval
Leírás
A datolyapaszta 100% őrölt, pépesített aszalt datolyából készülő természetes édesítőszer, adalékok nélkül. Sűrű, ragacsos, karamelles-mazsolás ízű, könnyen formázható és jól keverhető tésztákba, krémekbe, energiaszeletekbe. Előnye, hogy a datolya rostját, ásványi anyagait és természetes cukrait is megőrzi, így konyhában cukorhelyettesítőként is használható.
Mi az a datolyapaszta?
A datolyapaszta szárított datolya magozása és darálása/pépesítése után készül, esetenként kevés vízzel állítják be kenhető állagúra. Íze természetesen édes, karamelles, enyhén gyümölcsös; állaga krémes, sűrű és enyhén szemcsés a rostok miatt. Vegán, laktóz- és gluténmentes alapanyag, amely sütéshez és sütés nélküli desszertekhez egyaránt alkalmas.
A datolyapaszta hatásai
A datolyapaszta a datolya tápanyagtartalmát viszi tovább, főként természetes cukrokból és rostból áll, valamint káliumban és magnéziumban is értékes.
- Természetes energiaforrás: magas szénhidráttartalma gyors és hosszan tartó energiát ad.
- Rostban gazdag: támogathatja az emésztést és a jóllakottságot.
- Ásványianyagok: különösen káliumot és magnéziumot tartalmaz; nyomelemeket is hordozhat.
- Hozzáadott cukor nélkül: édességekben részben vagy teljesen kiválthatja a finomított cukrot.
Hogyan készítsük el a datolyapasztát?
- Egyszerű házi verzió: magozott, puhított (meleg vízben 10–15 perc áztatott) datolyát kevés vízzel vagy citruslével botmixerrel simára turmixolni.
- Állag beállítás: több víz a krémesebb, kevesebb víz a formázhatóbb pasztához; csipet só és citromlé kiemeli az ízt.
- Fűszerezés: vanília, fahéj, kardamom, narancshéj jól illik hozzá.
Mi készülhet datolyapasztából?
- Sütés nélküli golyók, energiaszeletek
- Datolyakrémes pohárdesszert, chia puding
- Brownie, „raw” torták édesítője és kötőanyaga
- Müzlikbe, zabkásába édesítőként
- Datolya-karamell szósz (paszta + kevés tej/növényi ital + csipet só)
Mikor vedd?
Hogyan tárold?

Granola
