Cseresznye

Receptek cseresznye hozzávalóval

Leírás

A cseresznye (Prunus avium) az egyik legkorábban érő, kedvelt nyári csonthéjas gyümölcs, amelyet május végétől június közepéig élvezhetünk frissen. Hazánkban különösen népszerű, hiszen zamatos, édes íze miatt a gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen fogyasztják. A cseresznye többféle fajtában létezik, a világospirostól egészen a sötétbordó, szinte fekete változatokig. Magas víz- és rosttartalmának, valamint gazdag vitamin- és ásványianyag-készletének köszönhetően nemcsak finom, hanem egészséges is.

Mi az a cseresznye?

A cseresznye a rózsafélék családjába tartozó, közepes méretű fa termése. A gyümölcs kerek, húsos, közepén kemény mag található. Színe a fajtától függően világospiros, sötétpiros vagy fekete lehet. A cseresznye nem csak frissen, hanem különféle feldolgozott formában – lekvár, befőtt, szörp, pálinka, kandírozott gyümölcs, gyümölcslé, ecet – is fogyasztható. Konyhai felhasználása rendkívül sokoldalú: gyümölcssaláták, levesek, sütemények, mártások és húsételek ízesítője is lehet.

A cseresznye hatásai

A cseresznye igazi tápanyag- és antioxidáns-bomba: jelentős mennyiségű A- és C-vitamint, B-vitaminokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, cinket és rostot tartalmaz. Antocián- és flavonoid-tartalma miatt erős antioxidáns, így segít a szervezet szabadgyök-ellenes védelmében, támogatja a szív- és érrendszer egészségét, csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, és véd a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést, vízhajtó és vértisztító hatású, gyorsítja az anyagcserét, valamint segíti a húgysav kiürülését, ami fontos a köszvény és ízületi panaszok megelőzésében.

A cseresznye melatonint is tartalmaz, amely elősegítheti a nyugodt alvást. Bioflavonoidjai támogatják a bőr megújulását, lassítják az öregedést, és hozzájárulnak a kötőszövetek rugalmasságához. Fogyókúrás étrendekben is népszerű magas víz- és rosttartalma miatt, de magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek mértékkel ajánlott.

Hogyan készítsük el a cseresznyét?

  • Nyersen: Frissen, alaposan megmosva, kimagozva fogyasztható, vagy gyümölcssalátákhoz, joghurtba, smoothie-ba adható.
  • Süteményekben: Cseresznyés pite, rétes, muffin, torta klasszikus alapanyaga.
  • Levesként: Hideg cseresznyaleves, amelyet fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesítenek.
  • Lekvár, befőtt, szörp: Tartósítva egész évben felhasználható.
  • Kandírozva, aszalva: Csemegeként vagy süteményekhez.
  • Gyümölcsecet, pálinka: Különleges italok alapanyaga.
  • Mártásként húsételekhez: Fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezve, sültek mellé is kiváló.

A cseresznye nagyon romlandó, ezért érdemes a szezonban gyorsan felhasználni vagy feldolgozni.

Mi készülhet cseresznyéből?

  • Cseresznyés pite, rétes, muffin, torta
  • Hideg cseresznyaleves
  • Cseresznyelekvár, befőtt, szörp
  • Kandírozott vagy aszalt cseresznye
  • Gyümölcslé, smoothie
  • Cseresznyeecet, pálinka
  • Gyümölcssaláta, joghurtos pohárkrém

Mikor vedd?

A cseresznye szezonja május végétől július elejéig tart. Vásárláskor fényes, kemény, ép héjú, száras szemeket válassz.

Hogyan tárold?

A cseresznyét hűtőben, szellős dobozban vagy papírtálcán tárold, így 2–3 napig friss marad. Csak fogyasztás előtt mosd meg.
Tápérték(100 g)
50 kcal Energia
0.3 g Zsír
12 g Szénhidrát
1 g Fehérje
Cseresznye receptek (196 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.