Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hozzátáplálás: mikor, mit egyen a gyerek - Új sorozat Horváth Évával

default user icon
MME
Horváth Éva tavaly májusban adott életet kisfiának, Kristófnak. A modell-műsorvezető is megtapasztalta azt, amit nagyon sok anyuka, hogy a hozzátáplálás, és a darabos ételhez való hozzászoktatás nem egyszerű feladat. A szeptember 3-án induló videósorozatunkban dr. Nagy Ilona, gyermekorvos lesz Éva és az anyukák segítségére.

A hozzátáplálás legfőbb feladata, hogy a gyermek a felnőttekkel együtt, önállóan, a felnőttkori ételeket fogyassza. A babákat azonban nem egyszerű nagy kaland a szoptatás mellett a pépes majd a darabos ételekre átszoktatni. Horváth Éva 16 hónapos kisfia még anyatejes baba, és nehezen fogadja el a darabos ételeket. Mit tehet olyankor egy anyuka, ha a gyermeke csak pépesítve eszi meg az ételt?

- Az evés nemcsak a testi táplálékról szól, hanem az önállóságról és a lélek jóllétéről is. Ebben kell segíteni a gyermeket - kezdte dr. Nagy Ilona. - Először is a gyermekben is fel kel keltenünk az étel iránti érdeklődést, hiszen annyi más érdekes dolog elvonhatja a figyelmét. Teremtsünk nyugodt ingerszegény környezetet, hogy az étel legyen az érdekes.

Az orvos azt tanácsolja, hogy a gyermeket ültessük a felnőttekkel egy asztalhoz először még ölben, majd ha már tud egyedül ülni, akkor kis asztalnál majd a nagy asztalnál. A gyermeknek is legyen szép tányérja, evőeszköze, illetve megtapasztalhassa a kézzel evés, etetés örömét is akár azzal, hogy ő eteti a felnőttet. A gyerekek 4-8 hónapos kor között fogadják el a legkönnyebben az új ízeket, 2 éves kor után pedig sokkal nehezebben kóstolnak meg új ételeket.

- Ha a gyermek ügyesen végig üli a családi étkezés idejét, ami, ha nem akar enni legfeljebb 20-30 perc legyen; ha gyorsabban megeszi az adagját hamarabb is elmehet az asztaltól, ha viszont örömmel tart a felnőttekkel maradhat tovább, ügyesen fogja a kanalat, dicsérjük, de ne azért kapjon dicséretet, hogy mennyit evett. Ne legyen az étel a jutalmazás, vagy zsarolás eszköze, mert később ez evészavarhoz vagy elhízáshoz, annak összes negatív következményeihez vezethet - mondta a doktornő.

Azoknál a babáknál, akik nehezen fogadják el a darabos ételt olykor sírásba torkollik az etetés. A doktornő szerint nagyon fontos, hogy ne alakuljon ki stressz az étkezéshez kapcsolódva se anyában, se gyermekben. 

- Szülőként mindenki rágörcsöl az evésre, hiszen a gyermeket életben kell tartani és ez iszonyú félelmeket tud kiváltani. Ezt a stresszt megérzi a gyermek is és már ő is tartani fog az evéstől és a család minden napjai csak az etetésről, annak sikertelenségéről szólnak. Ahhoz hogy a gyermek új ételt elfogadjon, lehet, hogy 8-15 alkalommal is meg kell kóstoltatnunk vele. Ha egy étel következetesen öklendezést, hányást vált ki, ne erőltessük. A rossz élmény generalizálódhat és már nemcsak azt az ételt utasítja el, hanem az ugyanolyan színűt vagy állagút is - közölte dr. Nagy Ilona, aki Horváth Évával közösen a mindmegette.hu-n szeptember 3-án induló videósorozatban is beszél majd arról, hogy milyen ételekkel kezdjük el a hozzátáplálást és további praktikákat is megoszt a kismamákkal, hogy minél gördülékenyebb legyen az étkezés.

MIT EGYEN AZ EGYÉVES BABA? >>>

Még több cikk baba-mama témában! >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss