Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legszebb tavaszváró virág! Így telepítheted be a kertedbe a hóvirágot

default user icon
MME
A hóvirág ritkán bukkan fel magától, természetes módon a kertben. Ha viszont szeretnéd a házad táján látni, mutatjuk, mit kell tenned.

Bár a tavasz hírnöke, a hóvirág eredeti élőhelye a természetben, félszáraz lombos erdőkben van, kertekben is egyre gyakrabban láthatjuk. A tavaszika vagy árvavirág néven is ismert hóvirág 2005 óta védett növénynek számít, eszmei értéke 10 000 Ft - írja a Lakáskultúra. De ez nem jelenti azt, hogy a saját kertünkben ne nevelgethetnénk ezt a hófehér tavaszváró virágot.

 

Így neveljük a hóvirágot a kertünkben

Mivel a hóvirág igen ritka és védett növény, igazi kincsnek számít, ha éppen a mi kertünket választja lakhelyének. De ha nálunk magától nem bukkan fel, akár meg is honosíthatjuk a növényt. Hagymáit kertészetekből, de akár az internetről is beszerezhetjük.

A hóvirág a napfényes vagy félárnyékos helyet szereti, ahol nedves a talaj. Hagymáit októberben, 8-10 cm mélyre kell elültetni a földben. A hagymák számára lombok alatti területet érdemes választani, és az őszi ültetés után a következő tél végén/tavasz elején már virágozni is fognak. 

Izgalmas tények a hóvirágról

Tudtad, hogy már 3000 évvel ezelőtt is volt hóvirág? Homérosz i. e. 8. században íródott eposzában az Odüsszeusznak adott mérget hóvirágból nyert elixírrel  semlegesítették. A keresztény kultúrában pedig ez a gyönyörű, hófehér virág Máriát szimbolizálja, továbbá a remény és az elégtétel szimbóluma is. Azonban van egy veszélyes oldala is: hagymája mérgező alkaloidokat tartalmaz. Emellett viszont galantamin is található benne, ami az egyik fontos alapanyaga a mozgásszervi megbetegedéseket gyógyító készítményeknek.

A Lakáskultúra oldalán pedig egy szuper tippet találsz arra, hova érdemes ellátogatni, ha hóvirágok között szeretnél sétálgatni!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss