A tésztához az olvasztott vajat összekeverjük a langyos tejjel, az egész tojással, a reszelt citrom- és narancshéjjal, valamint a friss élesztővel.
Ezután összegyúrjuk, vagy beleöntjük a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel (vagy őrölt fahéjjal), egy csipet sóval és az apróra vágott aszalt áfonyával és sárgabarackkal.
A lisztes keveréket rákanalazzuk a folyékony hozzávalókra, majd összedagasztjuk, vagy elindítjuk a dagasztó programot.
Amikormeggyúrtuk a tésztát,áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát ezután 8 részre osztjuk, majd megformázzuk a zsemléket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket, majd egymástól távolabb ráhelyezzük a megformázott zsemléket.
A kereszthez a lisztet simára keverjük annyi vízzel, hogy sűrűbb masszát kapjunk, a vizet apránként hozzá adagoljuk, nehogy túl híg legyen. A sűrű masszát beletöltjük egy nejlonzacskóba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljunk keresztet minden zsemlére.
A sütő egyik sarkába egy edénybe vizet teszünk, majd előmelegítjük a sütőt. Csak ezután helyezzük be a tepsit, közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket.
A vízből és a cukorból pár perc alatt szirupot főzünk. A sütőből kivett forró zsemléket lekenjük a sziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni.Pár órát hagyjuk állni tálalás előtt, hogy a szirupot beszívja a zsemle.
Tálaláskor az édes zsemléket ízlés szerint vajjal, lekvárral kínáljuk.