Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hot cross buns (angol húsvéti zsemle)

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • A kereszthez:
  • 3 csapott evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál víz
  • A mázhoz:
  • 1/2 dl víz
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés

  1. A tésztához az olvasztott vajat összekeverjük a langyos tejjel, az egész tojással, a reszelt citrom- és narancshéjjal, valamint a friss élesztővel.
  2. Ezután összegyúrjuk, vagy beleöntjük a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel (vagy őrölt fahéjjal), egy csipet sóval és az apróra vágott aszalt áfonyával és sárgabarackkal.
  3. A lisztes keveréket rákanalazzuk a folyékony hozzávalókra, majd összedagasztjuk, vagy elindítjuk a dagasztó programot.
  4. Amikormeggyúrtuk a tésztát,áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát ezután 8 részre osztjuk, majd megformázzuk a zsemléket.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket, majd egymástól távolabb ráhelyezzük a megformázott zsemléket.
  7. A kereszthez a lisztet simára keverjük annyi vízzel, hogy sűrűbb masszát kapjunk, a vizet apránként hozzá adagoljuk, nehogy túl híg legyen. A sűrű masszát beletöltjük egy nejlonzacskóba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljunk keresztet minden zsemlére.
  8. A sütő egyik sarkába egy edénybe vizet teszünk, majd előmelegítjük a sütőt. Csak ezután helyezzük be a tepsit, közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket.
  9. A vízből és a cukorból pár perc alatt szirupot főzünk. A sütőből kivett forró zsemléket lekenjük a sziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni.Pár órát hagyjuk állni tálalás előtt, hogy a szirupot beszívja a zsemle.
  10. Tálaláskor az édes zsemléket ízlés szerint vajjal, lekvárral kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek