Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Isztriától Dalmáciáig - minden amit a horvát konyháról tudnod kell!

Északtól délig, az Adria dalmáciai partjától a szlavóniai síkságokig minden régiónak megvan a maga kulináris jellegzetessége. Míg a horvát konyhában bécsi és magyar ízeket is felfedezhetsz, Dalmáciát az ott meghonosodott olasz és mediterrán ételek jellemzik. A szőlőlugasos kisvendéglőkben és a termelői piacokon megismerheted a tradicionális ízeket és a helyi alapanyagokat, Isztriában, Szlavóniaban vagy a közép-horvátországi Muraközben pedig borutak mentén túrázhatsz.

Bármerre jársz Horvátországban, találkozhatsz egy sajátos ételkészítési móddal. Az a lényege, hogy minden hozzávalót (a fő alapanyag a legtöbbször bárány vagy polip újkrumplival) letakarnak egy nehéz fémfedővel (peka). Ezt beborítják parázzsal, aztán megvárják, hogy az étel szép lassan, kevergetés nélkül főjön a saját levében. Végül amikor felemelik a fedőt, olyan fenséges illatok áradnak alóla, hogy mindenkinek összefut a nyál a szájában.

Isztria belsejében barangolva ejtsd útba az ősi olajfaligeteket, és a világ legnemesebb olívaolajaiba (pl. Buža, Karbonaca, Oblica) mártogathatod a kenyeredet. A halak, rákok, tenger gyümölcsei mellett kóstolhatsz kukoricalevest (maneštra od bobići), vadspárgás omlettet, szarvasgombás tésztát, vadast, pörköltet, füstölt karajt, kolbászokat, sajtokat... Hagyj helyet a desszertnek, a helyi fánknak (fritule)!

Adria-szerte a Kvarner-öbölben halásszák a legnagyobb és legízletesebb garnélarákokat. Említést érdemel a Cres szigeti porhanyós báránysült és a rabi sütemény, valamint a különleges érlelésű pagi juhsajt (paški sir), a hvari méz és a lovrani gesztenye is.

A Neretva-völgy szépségeinek felfedezése során ne hagyd ki az itteni specialitásokat: az angolnát és a békát!

Míg az Adria északi részén gyakoriak a tésztafélék, Dalmáciában kevésbé népszerű a spagetti és a makaróni, bár az olasz konyha igencsak érezteti a hatását. A partvidéken a fő táplálékot az olajban, roston vagy nyárson egyszerűen megsütött hal jelenti, de az étlapokon szerepel a híres stoni osztriga is.

A hagymával, szemes borssal, babérral fűszerezett, sós-olajos vízben puhára párolt halat olajjal és citromlével bőségesen megöntözik, és olajjal megcsepegtetett, petrezselyem zöldjével meghintett főtt burgonyával vagy galuskával (njoki) tálalják. (A kifőtt njokit vajjal kikent edénybe szedik, olvasztott vajból és paradicsomból készült mártással leöntik, és sajttal megszórják.) A vastag halleveshez (brudet) polentát (kačamak) vagy főtt rizst kínálnak.

A főzelékzöldségeket (pl. spenótot, káposztát) csak leforrázzák, majd olajjal leöntik vagy olívaolajos-borecetes dresszinggel és aprított petrezselyemzölddel összeforgatják.

A húsételek közül ne hagyd ki a fokhagymás marhasültet (pržolica), Zadar környékén pedig a roston sült bárányt. A dalmátok gyakran használnak vörösbort a pároláshoz, továbbá bor és tengervíz keverékében főzik a halat. A viszonylag kevés ételféleséget számos fűszerrel, mindenekelőtt friss petrezselyemzölddel, babérlevéllel, kapribogyóval, rozmaringgal és illatos vadnövényekkel ízesítik.

A sós, ropogós halacskák és a foszlós fehér kenyér mellé jól csúszik a dalmát vörösbor. Vízzel felhígítva bevanda a neve, a szódával kevertet spricnek hívják.

MÉG TÖBB A HORVÁTORSZÁGI KONYHÁRÓL >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss