Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sokkoló Nébih-teszt: Theo Papa és Béres Alexandra hortobágyi palacsintája is elbukott!

default user icon
MME
Házhoz szállított hortobágyi palacsintákat tesztelt a Nébih. A 21 termékből 7-nél mutattak ki szennyezettséget jelző mikroorganizmust, kettőnél pedig spórás baktériumot.

Összesen 21 hortobágyi palacsintát vizsgáltak a NÉBIH munkatársai: 10 klasszikusnak mondható húsos palacsintát, valamint 11 speciális változatot. 

A NÉBIH laboratóriumaiban a palacsintákat összesen 300 szempontból vizsgálták. A mikrobiológiai laboratóriumi eredmények 21 termékből 7-nél mutattak ki nem kórokozónak tekintendő, de szennyezettséget jelző mikroorganizmust. Ennek hátterében valószínűleg hibás konyhatechnológia, az élelmiszerbiztonsági szabályok megszegése, konyhahigiéniai hibák, nem megfelelő hőmérsékleten zajló készen tartás és kiszállítás állhat.

Két palacsintában toxintermelő Bacillus cereus (spórás) baktériumot mutattak ki, ami, ha az ételt nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, akkor az érzékenyebb fogyasztóknál akár megbetegedést is okozhatott volna.

Az eredmények az élelmiszerbiztonsági előírások megszegésére utalnak, ezért az érintett vállalkozásoknál hamarosan élelmiszerbiztonsági ellenőrzést tart a hatóság.

A termékteszt rangsorát a kóstoláson adott pontok alakították. Viszont nem kaphattak rangsort azok az ételek, melyek mikrobiológiai szempontból nem feleltek meg, valamint pontlevonás járt a jelölési szabálytalanságokért, a szállítási-átvételi maghőmérséklet miatti hiányosságokért, és a termékek nettó tömegéből fakadó eltérésekért is. Leszerepeltek a Theo Papa, a Jófalat, az Anyucika, a Friss Food, az Egészségkonyha, Béres Alexandra és Bocsi Viki hortobágyi palacsintái, ezek a mikrobiológiai teszten sem jutottak át.

A gyenge mezőny ellenére a végső sorrend a következőképp alakult:

Klasszikus hortobágyi palacsinták:

1. Interfood
2. Cityfood
3. Bonappétit

Speciális palacsinták:

1. Vitál Konyha
2. Norbi Update
3. Interfood 

Íme a Nébih teljes tesztje >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss