hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hortobágyi lasagne

120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg lasagne tészta
  • 10-15 dkg sajt (a tetejére, ízlés szerint lehet több/kevesebb)
  • A pörkölthöz:
  • olaj
  • 1 kg hús felkockázva (lehet setrés, marha, csirke ízlés szerint)
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • őrölt pirospaprika
  • A besamelmártáshoz:
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 5-6 dl tej
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: A pörkölthöz a hagymát apró kockákra vágjuk, majd egy kis olajon megpirítjuk (egy apró trükk: sózzuk meg és öntsünk rá egy kis vizet). Amikor már kezd pirulni, hozzáadjuk a húst, megsózzuk kicsit. Amikor a hús már szép fehér, levesszük a tűzről, hozzáadunk 2-3 teáskanál pirospaprikát (a mennyiség ízlés és a paprika minősége szerint változhat). Visszatesszük a tűzre, felengedjük vízzel (hogy bőven ellepje a húst), majd beledobjuk a paradicsomot és a paprikát (félbevágva vagy negyedelve). Addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz, de a levéből maradjon bőven!

Amíg a pörkölt fő, elkészítjük a besamelmártást: a tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat/olajat felforrósítjuk, majd belekeverjük a lisztet, és lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó kevergetés mellett apránként hozzáadjuk. Sóval és borssal ízesítjük, krémesre főzzük.

Amikor a pörkölt elkészült, a húst, a paradicsomot és a paprikát (lényegében mindent, kivéve a szaftot) ledaráljuk vagy turmix-szal pépesítjük. A besamelt a megmaradt szafttal összerottyantjuk kissé.

Összeállítás: egy jénai aljára először tésztából teszünk egy réteget, majd egy réteg hús következik, majd tészta, mártás, aztán kezdjük előről. A legtetején mártás legyen, erre ráreszeljük a sajtot.

Előmelegített 140-150 fokos sütőben 45-50 percig sütjük.

Megjegyzés

Ez az adag egy nagyobb jénaira elég. 3-4 embernek bőven elég, de 6 ember is jóllakhat vele, ha nem nagyon nagyétkűek. :D

Saját recept, a sima lasagne és a hortobágyi palacsinta keveréke (palacsintába töltés helyett lasagne-szerűen elkészítve.) Szerintem nagyon finom és laktató. - ricsaka

Ezek is érdekelhetnek

Friss