Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mindjárt itt a karácsony: honnan és mit vásároljunk az ünnepi menühöz?

Az egyre dráguló élelmiszerárak miatt érdemes átgondolni, hogy pontosan mit és honnan vásárolunk az ünnepekre. Ehhez adunk néhány praktikus tanácsot!

Friss hal 

Ha tehetjük, vásároljuk hazai halgazdaságból az ünnepi asztalra szánt halat. Több gazdaság, így például a Hortobágyi Halgazdaság is üzemeltet saját boltot, ahol friss halat, pontyot, kárászt, vagy keszeget is vehetünk. Az ár függ az értékesítési helytől, a feldolgozottság jellegétől és mértékétől is.

TÖBBET KEVESEBBÉRT

Ha nem áll a kertben egy öreg diófa, amelynek termését a zserbóba vagy a bejglibe tehetjük, vásároljunk online piactereken, közösségi csoportokban, közvetlenül a diótermesztőktől. Ha többen összeállunk, nagyobb mennyiség rendelésekor kedvezményt is kaphatunk.

Egyenesen a termelőtől

Ha nincs tele a kamránk lekvárral, érdemes körbe kérdezni a szomszédoknál, hátha tudja valaki, kitől lehet jó áron beszerezni. A nekedterem oldalán is érdemes szétnézni, de interneten keresztül, számos termelő házhozszállítással kínálja áruját. Ha mégis boltban vásárolnánk, próbáljunk meg 60 százalék gyümölcstartalmú lekvárokat beszerezni.

Finomabb lesz a tészta

A vajat érdemes a helyi tejtermelőtől vásárolni, és megoldás lehet az is, ha a hozzávalókban előírt vaj negyed részét zsírral helyettesítjük, amitől még finomabb, porhanyósabb lesz a tészta.

Nézzük a kilós árat

Bár a tojás árstopos termék a boltokban, árai nagyon eltérőek a tartástól és a mérettől függően, ezért érdemes megnézni a kilós árat is. Ha gyakran járunk piacra, nézzük meg ott is, hogy mennyibe kerül, előfordulhat, hogy közvetlenül a termelőtől árstopon rögzített áron hozzájuthatunk szabad tartású tojásokhoz.

Sajátmárkás termékek előnyben

A drasztikusan emelkedő tojásárak miatt a 4-, 8-, és 10 tojásos tészták ára is megemelkedett. Számos hazai tésztagyártónál személyesen vagy webáruházon keresztül, sokszor a boltinál olcsóbban megvásárolhatjuk a köretnek valót. De ne feledjük, az üzletek sajátmárkás termékei vagy a tojásmentes tészták sem rosszabbak minőségben.

A NAGYOBB KISZERELÉS OLCSÓBB

A gesztenye feldolgozása hazánkban a Nyugat-Dunántúlra, Vas, Zala és Somogy tájaira koncentrálódik. Az üzemeknél jellemzően kilós kiszerelésben árulják, és jóval olcsóbban hozzájuthatunk a gesztenyés sütemények alapanyagához.

BEFAGYASZTOTTÁK AZ ÁRÁT 

A karácsonyi húsfogyasztást is gondoljuk át. Iktassunk be csirkemellből vagy sertéscombból készült ételeket, ezekre is vonatkozik az árstop. Fontos, hogy csak annyit vásároljunk, amennyit elfogyasztunk, így elkerülhetjük a pazarlást.

Minden cseppje arany

Ha szeretnénk igazi hamisítatlan mézet vásárolni, keressük az Országos Magyar Méhészeti Egyesület termelői üvegébe töltött mézeket, amelyek termelői zárjeggyel vannak ellátva. Sütéshez-főzéshez az olcsóbb árfekvése miatt célszerű a vegyes virágmézeket vásárolni a fajtamézek helyett.

További haszntos tippekért keresd minden héten a Fanny magazint

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss