Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hol együnk, mit együnk Spanyolországban?

Talán először azt tisztázzuk, mikor együnk Spanyolországban? Az étkezési órarend erősen különbözik a mienktől. Ez csak részben magyarázható azzal, hogy bár egy időzónában vagyunk, de annak két ellenkező végében, tehát Spanyolországban majdnem egy órával később nyugszik le a nap, mint Magyarországon.

A reggeli általában csak egy tejeskávé és egy édes sütemény. Az ebédet déli 2 óra körül, a vacsora pedig nagyon későn, gyakran 10 óra után fogyasztják. És közben? Tapas, tapas, tapas!

Miről is van szó? A spanyol konyha nagyszerű találmányáról, a ma már minden bárban óriási választékban kapható falatkákról, kistányérnyi ételekről, amiket egész nap fogyaszthatunk egy pohár ital mellé. Legegyszerűbb formája egy adag hajszálvékonyra vágott nyers sonka, hozzá friss bagett, esetleg még sós mandula, zöld vagy fekete olívabogyók. Aztán lehetnek kis halacskák (szardínia, tintahal, rákocska) megsütve, sajt (elsősorban az igazi spanyol, a manchego nevű juhsajt) panírozva. Padlizsán, paprika különböző módon elkészítve. Spanyol tortilla, egyszerű, de remek hagymás-krumplis omlett. És még százféle lehetőség, minden régióban, minden városban és minden bárban más és más. Érdemes nem csak megkóstolni, de néhányat megjegyezni is, itthon előételként meglephetjük vele vendégeinket. Egyébként egy fő étkezés helyett is gyakran esznek egy sor tapast, sok kicsi sokra megy, nagyon jól lehet lakni vele.

A legismertebb spanyol étel a paella. A sáfrányos rizst csirkehússal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel, fűszerekkel együtt főzik. Számtalan variációja van, szinte olyan, mint nálunk a lecsó: ahány ház, annyi paella. Az ősi, eredeti állítólag Valenciából jön, ahogy a hozzávaló rizs is arrafelé terem. Lehet száraz, lehet leveses, lehetnek benne még különböző húsok, zöldségek, stb..  Főételként is eszik, de gyakran az éttermi menüben ez az első fogás, tehát előétel. Nem szabad hazatérni anélkül, hogy megkóstolnánk!

Egy leves ajánlat: melegben nagyszerű frissítő a gazpacho: hideg paradicsomleves uborkával, paprikával, fűszerekkel.

A végére pedig egy desszert: a flan, vagyis karamellkrém. Vaníliapuding karamellöntettel a tetején, nagyon egyszerű, nagyon finom, ha büféasztalról szabadon vehetjük, nagyon nehéz abbahagyni.

És végül: mit igyunk Spanyolországban? Mint mindig: ami jólesik. Azt azért tudni kell, hogy a spanyolok elsősorban bort isznak, abból is főleg vöröset. De mivel Spanyolország tele van turistákkal, elsősorban németekkel és angolokkal, ezért mindenhol ihatunk sört is, jó sört.

Továbbá egy nagyon népszerű italt, a sangriát. Meleg délután, este (és Spanyolországban gyakran van meleg) kérhetünk egy nagy kancsónyit, fejenként fél litert, aztán lehet folytatni. Szezonális gyümölcsdarabok, rajta gyümölcslé, könnyű bor és egy kis likőr (például narancs). Sok jégkockát bele, és lehet órákig iszogatni. Bennszülötteket ritkán fogunk látni ilyet inni, de turisták körében rendkívül népszerű. Ha viszont úgy akarunk tenni, mint a spanyolok, igyunk a tapas mellé egy pohár száraz sherryt (igen, angolul hangzik, de valójában spanyol), vacsorához vagy utána pedig egy pohár bort, én elsősorban egy pohár vörös rioját ajánlok.

Ezek is érdekelhetnek

Friss