Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hol együnk, mit együnk Írországban?

Folytatódik európai csavargásunk! Az olasz, a francia, a német és az angol konyha után Írország az úti cél!

Már szó esett itt Angliáról, és túl nagy különbség nincs az angol és az ír konyha között.

A turistának Írországban is érdemes egy nagy reggelivel kezdenie a napot: tojással, szalonnával, krumplival, babbal, gombával, hozzá pirított kenyér, dzsem, vaj, kávé vagy tea, narancslé jár.

A legnevesebb ír specialitás az irish stew, vagyis az ír gulyás. Bárányhúsból, ritkábban marhahúsból, továbbá krumpliból, hagymából, káposztából, egyéb zöldségekből főtt, gulyásleves sűrűségű egytálétel. Szabálya hasonló, mint mifelénk a hortobágyi palacsintának: csak nagyon megbízható helyen szabad enni, mert különben ki tudja, mi minden kerül bele az előző napok maradékából.

Mindenhol ehetünk egy jó hamburgert is. Most ne a gyorsétterem láncokból ismert lapos korongra gondoljunk, hanem egy emberes, nyolc, tíz vagy még több oz (uncia), vagyis 25-30 deka nyers súlyú, szaftos, jól megsütött tiszta darált húsra, amihez sült krumpli, szószok, pirított zsemle és saláta jár. Utána biztos nem leszünk éhesek.

A  másik nevezetesség a Guinness sör, amit immár 250 éve főznek eredeti telephelyén, Dublinban, és azóta már többfelé Nagy Britanniában és a világon. Dublinban egy múzeumban is megismerkedhetünk az ottani sörgyártás történetével, érdekességeivel. Erzsébet királynő személyében májusban először járt angol uralkodó az önálló Ír Köztársaságban. Ő is ellátogatott a sörgyárba. Bár a helyszínen nem kóstolta meg a frissen csapolt italt, ismeretes, hogy otthon ő is szívesen megiszik egy-egy pohárral.

Ugyancsak ki kell próbálni az ír whiskeyt (így írják, ellentétben a skót vagy angol whiskyvel). És még egy világszerte ismert ír italt midenképpen meg kell említenünk: az irish coffee-t, vagyis az ír kávét. Forró kávéba whiskey és cukor kerül, a tetejére pedig tejszínhab.

Egyébként az étkezésekhez általában csak vizet isznak az írek. Sört vagy whiskey-t este a pubban isznak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss