Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Napokig puha hokkaido kenyér (tangzhonggal)

> 90 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • A tangzhonghoz:
  • 2 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • Hozzávalók a kenyérhez:
  • 30 dkg liszt (Nagyi titka búza liszt)
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő (v. 7 gramm szárított)
  • 1 tk só
  • 1 db tojás (nagy)
  • 2,5 dkg puha vaj
  • 1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés

  1. A tangzhonghoz a hideg tejjel simára keverjük a lisztet, majd állandó keverés mellett, olyan sűrűre főzzük, mint ha puding lenne. Ezután teljesen kihűtjük, mielőtt felhasználnánk. (Tipp: az elkészült tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél. Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni.)
  2. A kenyérhez a langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk. 
  3. A keverőtálba beletesszük a felfuttatott élesztőt, a kissé felvert tojást, rászitáljuk a sóval összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a teljesen kihűlt tangzhongot is.
  4. Ezután a robotgép dagasztó karjával, közepes fordulaton kb. 5 percig dagasztjuk a tésztát, majd hozzácsipkedjük a puha vajat, és pár percig tovább dagasztjuk, hogy szép sima állagú tésztát kapjunk. (Én robotgéppel dagasztottam meg, majd kézzel is átdolgoztam a tésztát hogy szép sima legyen.) A kelesztőtálat vékonyan kikenjük olajjal, belehelyezzük a megdagasztott tésztát, majd meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd 4 részre osztjuk, és egyesével kinyújtjuk a tésztát olyan szélesre mint amekkora a forma amiben majd sütjük, és kb. 20 cm hosszúra.
  6. Ezután feltekerjük és belehelyezzük az előzőleg kivajazott, és lisztezett sütőformába. (Én 25x10x7 cm-es teflonos sütőformában sütöttem.) Amikor mind a négy tésztát a formába helyeztük, letakarjuk a konyharuhával, 30 percig tovább kelesztjük, majd lekenjük a felvert egész tojással.
  7. Előmelegített sütőbe helyezzük, 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Kenyérreceptek  >>>  

PÉKSULI, SZABI A PÉKKEL >>> 

Megjegyzés

A tésztája a Tangzhong-nak köszönhetően légiesen könnyű, és nagyon finom. Több napig friss és olyan puha marad, mintha akkor sütöttük volna. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss