A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzátesszük a többi alkotóelemet, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
A töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, hogy a cukor elolvadjon. Azután beletesszük a többi alkotóelemet. Kóstolgassuk közben, kinek-kinke szája íze szerint.
A hókifli tésztáját a hűtőből kivéve kinyújtjuk, széles szájú pohárral köröket szaggatunk. A körök egyik felére halmozzuk a diótölteléket, feltekerjük, kiflivé formázzuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 C fokon. Onnan kivéve még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Egy tipp a vaníliás cukor készítéséhez, amivel spórolunk, és igazi vaníliás cukrot kapunk: kávédarálóba tegyünk cukrot és felaprított vaníliarudat, szőrőstül-bőröstül, nem csak a közepén lévő magokat, hanem az egész rudat. Én legutóbb olyat vettem, amiben 2 rúd madagaszkári vanília volt. Kb. a befőttesüveg 3/4-ig töltve megtelt az így készült vaníliás cukorral, és minden édességhez ezt használom, a hókifliket is ebben forgattam meg. - Hegyipatak