Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így védd a mobilodat a kánikulában: ha nem vigyázol, akár tönkre is mehet a készülék

A hőség nem tesz jót elektronikus eszközeinknek, pláne a mobiloknak, amik mindenki zsebében ott lapulnak. A nagy melegben felpúposodhat az akksi, így jobb esetben csak ezt az alkatrészt kell kicserélni, rosszabb esetben viszont a képernyőt is tönkreteheti. Mutatjuk, hogyan kerülhetjük el mindezt!

Mobil nélkül már el sem indulunk otthonról, hiszen mindent a zsebünkben levő készülékben tárolunk. A telefonszámok mellett a mobilon tartjuk a legfontosabb adatainkat, a készülék sokaknál már össze van kötve a bankkártyával. Mobilon keresztül intézzük a levelezést, a bankolást, nem beszélve a chatelésről, a netezésről és az egyéb tartalomfogyasztásról.

Ha nyaralni vagy kirándulni megyünk, akkor pedig a Térkép nevű alkalmazás lesz az, ami szinte mindig nyitva lesz, hogy ne tévedjünk el a számunkra elsőre idegen városokban. Minél több appot használunk egyszerre, annál hamarabb felmelegszik a telefon, főleg, ha a kinti hőmérséklet is elég magas. Nem árt ilyenkor extrán vigyázni a mobilra – olvasható a Fanny magazinban.

Ne hagyd elöl a mobilt a strandon

A telefonok és egyéb elektronikai eszközök kifejezetten szívják a meleget, így nagyon hamar felforrósodnak. Ezért mindig tartsd árnyékban, vagy takard le legalább egy törölközővel. A strandon se hagyd elöl, inkább keress egy biztonságos értékmegőrzőt, vagy rejtsd a táska mélyére.

a zsebed helyett Tartsd inkább a táskádban

A zsebed helyett inkább a táskádban tárold a mobilodat. A nadrágban sokkal könnyebben felmelegszik, illetve a hely is szűkösebb, így nehezebben tud szellőzni és kihűlni. Ha nincs nálad táska, akkor semmiképp ne tedd a hátsó zsebedbe, hiszen onnan sokkal egyszerűbb kilopni a készüléket.

Ne hagyd a kocsiban

Az extrém magas hőmérséklet az autóban még jobban érzékelhető, mint szabadtéren. Ez nem véletlen, hiszen a fém könnyen átmelegszik és sokáig meg is tartja a hőt. Ezért is fordulhat elő, hogy az álló kocsiban akár plusz 5-10 fokkal is melegebb lehet, így az autó sem megfelelő tároló a telefonnak.

Töltsd ritkábban

A telefonok akkumulátorának az a legjobb, ha 20% és 80% között tartjuk, tehát nem töltjük túl, illetve teljesen lemerülni se engedjük. Amit még megtehetsz az akksi élettartamának növelése érdekében, hogy hűvös helyen töltöd. Alapjáraton is melegszik a telefon töltés közben, akkor pedig pláne, ha még napfény is éri.

Ne használd egész nap

Az egész napos közösségi oldalakon való szörfölés és neten való böngészés nem tesz jót a telefonnak sem. A hőségben próbáld meg kímélni és kevesebbet használni, hogy a benne lévő alkatrészek a legkevesebb terhelést kapják.

Vidd minél előbb hűvös helyre

Előfordulhat, hogy a telefon kiír egy hibaüzenetet, miszerint túlmelegedett. Ebben az esetben első lépésként vidd azonnal árnyékos és hűvös helyre. Akár a légkondit vagy ventilátort is nyugodtan bekapcsolhatod, hogy felgyorsítsd a lehűlést.

Vedd le a fényerőt

Nem gondolnád, de a telefont legjobban a magas fényerő dolgoztatja. Sokkal hamarabb lemerül az akkumulátor és a telefon is gyorsabban forrósodik. A legjobb, ha minimumra veszed, de már a közepes is nagy segítség a készüléknek. A mostani telefonokon azt is beállíthatjuk, hogy a telefon magának szabályozza úgy, hogy számításba veszi az aktuális fényviszonyokat.

Kapcsold ki az extrákat

A mobil kímélése érdekében kapcsold ki az éppen nem használt extra funkciókat, mert ezek csak fölöslegesen dolgoztatják a készüléket a háttérben. Ilyen például a helymeghatározás, a GPS vagy az alkalmazások értesítései. A legkíméletesebb a „repülőgép” üzemmód, viszont ha ezt bekapcsolod, akkor nem tudsz hívásokat fogadni vagy internetezni.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss