Vakond van a kertedben? Ezt teheted ellene

Ahogy beköszönt a tavasz, és életre kelnek a növények, egyre több vakondtúrást fedezhetsz fel a kertben. Ezek a földhalmok nemcsak rontják az összképet, hanem komoly károkat is okozhat a kisállat, hiszen munkája során kifordítja a palántákat a földből. Mégis, hogyan lehet védekezni ellene?

A vakondok szinte láthatatlanul élnek. Roger Dickens, az Ehrlich Pest Control munkatársa, a Familyhandyman.com című lapnak árulta el, hogy a föld alatt található barlangokat alagutak kötik össze, járataik hossza a 100 métert is meghaladhatja.

Tavasszal és nyáron a legaktívabbak

A vakondok életük 99 százalékát ásással, és rovarok keresésével töltik: kedvenc eledelük a bogarak és a giliszták. Dickens azt is elmondta, hogy a vakondok elsősorban tavasszal és nyáron aktívak, főleg esős időszakokban. Ennek elsősorban az az oka, hogy a csapadék lazítja a talajt, ennek köszönhetően könnyebben tudnak ásni, valamint táplálékot szerezni – írja a Hello Vidék.

A vakondok a jó vízelvezetésű talajokat kedveli a leginkább, mivel ezek táplálékban gazdagok, sok bennük például a giliszta. Dickens szerint úgy védekezhetsz a leginkább ellene, ha csökkented a táplálékforrásukat. A vakondriasztók sokszor azért nem válnak be, mert, ha sikerül is elkapni egyet közülük, általában jön helyette egy újabb példány. És azt is fontos tudni, hogy a vakond védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint!

Ezek a módszerek is beválhatnak

  • Tegyél fokhagymát a vakond járatok nyílásaiba – a kisállat messzire menekül a fokhagyma szagától.
  • A vörös hagyma, a metélőhagyma és a póréhagyma aromáját sem kedveli a vakond, ezért ilyen növényeket is érdemes ültetni a kertbe.
  • Emellett a hazánkban főleg gyomtársulásokban élő bajuszos hagyma és kígyóhagyma szintén hatásos lehet.
  • Ezenkívül bevethető még a nagy sárfű, a kerti sárfű, a hasindító kutyatej, a vakondfű, továbbá a tatárlaboda és a hosszú levelű laboda is.

Fotó: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss