Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelttésztás, sütőporos, csöröge - variációk farsangi fánkra

A farsangi időszak elengedhetetlen finomsága a fánk, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk. Sokak nagy kihívásnak érzik a kelt tésztával való munkát, így nekik jó hír, hogy jóféle fánkot nem csak élesztős tésztából lehet készíteni.
Szalagos, mázas, klasszikus

A klasszikus, szalagos fánk,a berliner élesztővel készül. Mivel édes kelt süteményről van szó, ezért viszonylag gazdag tésztával dolgozunk, azaz bőven mehet bele a vaj és a tojássárgája is. Ezen kívül a jó fánkba nem árt egy kevés (50 dkg finomliszthez legalább ½ dl) rum, vagy más alkohol, amelytől nem lesz alkoholos a tészta, ellenben sokkal könnyebb, levegősebb lesz az eredmény és sütés közben kevesebb olajat is szív magába.

A kelt tésztás fánknál külön szertartások alakultak ki az idők folyamán, hogy hogyan pihentessük, hogyan süssük a tésztát. A megkelt tésztát finoman át kel gyúrni, majd ujjnyira nyújtani, kiszaggatni és a tésztapogácsákat kelni hagyni. A tészta közepén üthetünk egy nagyobb lyukat is, kezdő háziasszonyoknak erőteljesen javasolt, a lyukas fánk könnyebben átsül, biztosan nem marad nyers a tészta közepe. A tésztát ezután újra kelni hagyjuk, lefedve, szobahőmérsékleten, majd nagyjából fél órával később kisütjük.

FARSANGI, CSÖRÖGE ÉS TÚRÓ - ISTENI FÁNKOK, MINDEN MENNYISÉGBEN! >>>

Sütéshez nagyon jó választás a kókuszolaj, amelytől nem lesz olajszag az otthonunkban, s nem nehezíti el a tésztát. A forró, de nem túl forró zsiradékba a fánkokat először fedve sütjük, majd miután megfordítottuk őket, már fedő nélkül figyeljük, hogy mikor kerüljenek a törlőpapíros tányérokra.

CHURROS, ÉCLAIRE, OLIEBOL ÉS BEIGNET: FÁNKOK A NAGYVILÁGBÓL >>>
Csöröge 

Ha nem szeretnénk élesztővel dolgozni, akkor jó választás lehet a ropogós végeredménnyel szolgáló csöröge fánk, amelyet csak be kell gyúrni, majd kinyújtani, derelyevágóval vagy késsel ügyesen felmetélni és forró, de nem lobogó zsiradékban kisütni. A csörögefánkba is sok tojássárgája, vaj kerül, valamint itt is jó helyen van egy kis rum. Akkor kapjuk a legszebb csörögéket, ha a felmetszett téglalapok közepét bevágjuk és az egyik végét átbújtatjuk rajta.

Sütőporos fánkok

Ha nem szeretnénk kelt tésztával dolgozni, de mégis a nagyobb, pufók fánkokra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a sütőporral készített tésztákat is. Ezekbe a tésztákba kerülhet tejföl, túró, ricotta, természetesen több tojás is. A lényeg az, hogy jó állagú tésztát kapjunk, amelyet utána egy nagyobb kanál segítségével könnyedén a forró, de nem túl forró zsiradékba beleszaggathatunk. Az elkészült fánkokat célszerű minden esetben törlőpapíros tányérra kiemelni, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk a papírral.

Ízesítés

A fánkokat kedvünk szerint ízesíthetjük. A tésztához adhatunk egy kevés vaníliát, őrölt fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót vagy épp egy citrom, mandarin vagy narancs lereszelt héját is. A fánkjainkat nem csak fűszerekkel ízesíthetjük, meg is tölthetjük őket: pudingot, lekvárt, különféle krémeket csempészhetünk a közepébe, de olvasztott csokoládéval, cukormázzal, vajkrémmel vagy akár fondant-nal is bevonhatjuk az elkészült tésztáinkat.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A FARSANGI FÁNK - 5 TIPP SÜTÉSHEZ ÉS TÁLALÁSHOZ >>>

Házigazdánk további cikkeit itt találod >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss