A póréhagyma egyike a legízletesebb hagymaféléknek, melyből sokféle étel készülhet, sőt ezt nyugodtan lehet nyersen is rágcsálni, ugyanis az íze nem bántó, nem annyira erőteljes, mint a vöröshagymáé. Salátákba, szendvicsekbe is kiváló, ám nem árt alaposan megmosni minden részét, ugyanis a sima és felületes öblítéssel nem lesz tökéletesen tiszta, kosz- és földmentes a zöldség.
Minden része ehető
A nyúlánkabb és világosabb levelű nyári póréhagyma lágyabb ízű, mint a téli hónapokban kapható zömök és sötétzöld változat. Sokan csak a póré középső részét dolgozzák fel. A kissé fás leveleket sem kell rögtön eldobni, mert belefőzve jó ízt kölcsönöznek a leveseknek, egytálételeknek.
Mosni macerás, de muszáj
A póré belsejébe beférkőzött földtől vagy homoktól több módszerrel is megszabadulhatsz.
- Hasítsd félbe hosszában a megtisztított fehér szárrészt, majd tartsd a csap alá és mosd ki a koszt a kissé széttárt hagymarétegek közül.
- Szórd a felaprított pórét bő hideg vízbe, és mozgasd a kezeddel vagy fakanállal, hogy fellazuljanak a szennyeződések. Ezután öntsd át egy szűrőbe, és zuhanyozd le hideg vízzel a mosogatóban. Ne áztasd sokáig, mert megszívja magát!
- A pórét egészben is megmoshatod. Több helyen hasítsd be hosszában csaknem a bajuszig, majd tartsd erős hideg vízsugár alá. Végül vágd le a rétegeket összetartó részt a gyökerek felett.
Előkészítés
Bár a gyökerek is fogyaszthatók, mindenképpen távolítsd el a szár alsó végét, mert a bajusz feletti 1 cm nagyon száraz és fás. A levelekből meghagyhatsz 3-4 cm-t. A legértékesebb középső részt a külső réteg lehámozása után felkarikázhatod, apróra kockázhatod vagy szálasra metélheted.
Elkészítési módszerek
Hőkezelés hatására kibontakozik a zöldség enyhén édeskés aromája, az állaga pedig a főtt káposztáéra emlékeztet.
Pirítás
Pirítsd meg a karikákra vagy kockákra vágott pórét felhevített vajon vagy olívaolajon közepes tűzön 5-7 percig. Közben időnként forgasd át, mert keserű lesz, ha megbarnul. Végül adhatsz hozzá még egy kis vajat vagy felöntheted alaplével, tejszínnel. Kiváló feltét quiche-re, de elkészítheted omlettnek és rántottának is.
Főzés
Dobd az apróra darabolt pórét gyöngyöző sós vízbe 3, legfeljebb 5 percre, majd szűrd le és tartsd hideg vízsugár alá. Ne főzd túl, mert szétesik! Leves vagy szósz készítésekor a főzővízhez zöldségalaplét vagy fehérbort önthetsz.
Párolás
Dobd a 2-3 cm-es darabokra vágott pórét fazékban felhevített kevés olívaolajra, majd pirítsd közepes tűzön 1 percig. Ezután öntsd fel szálanként 1,5 dl vízzel, tedd rá a fedőt, és ne vedd le 6-8 percig. Így kíméletesebben megpuhíthatod, mint főzéssel. Tipp: A szénsavas ásványvíztől megőrzi szép színét és roppanós marad.
Sütés
Fektesd kikent vagy sütőpapírral leterített tepsibe a hosszában félbevágott pórét. Ecseteld be olívaolajjal, szórd meg finom tengeri sóval, és told be a 190 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ne spórolj az olajjal, máskülönben megég a póré! Köretként tálalhatod.
Grillezés
Alaposan mosd meg, hasítsd félbe, kend meg olajjal, szórd meg sóval, borssal, majd süsd roppanósra parázson vagy grillrácson a 175 fokos sütőben oldalanként 5-6 perc alatt.
Puhábbra sül, ha előzőleg sós vízben blansírozod 3-5 percig, majd jeges vízbe dobod. Töröld szárazra, és olajozás, illetve fűszerezés után további 3-5 percig grillezd oldalanként.
Olyan finom lesz hús és hal mellé vagy salátába, mint a spárga.
Nyersen kóstoltad már?
Markánsabb ízű, mint hőkezelve, és kissé kesernyés, de élvezhető.
Salátához a külső rétegektől megszabadított fehér rész közepét aprítsd egészen finomra vagy szeleteld a lehető legvékonyabbra. Jól passzol hozzá az alma és a sárgarépa, valamint egy fűszeres dresszing.
Borítókép: Shutterstock