Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan kerül a buborék a palackba?

A sokak által kedvelt pezsgő készítése egy igazán érdekes, de sok elemében rejtélyes folyamat, amelynek ismerete különleges esszenciával fűszerezheti meg a fogyasztás pillanatait. A szinte változatlan formában továbbélő évszázados hagyományok biztosítják, hogy a bor gyöngyöző buborékkal megáldott italként szülessen újra.
méthode traditionnelle

Kezdjük az ismerkedest a tradícionális eljárással, azaz a hagyományos, champagne metodussal (méthode traditionnelle), ahol a pezsgőt ugyanabban a palackban erjesztik es érlelik, amelyben a fogyasztók asztalára kerül. A kiváló minősegű alapbor technológiailag érett szőlőből készül, magas a savtartalma, és viszonylag kevés alkoholt tartalmaz, valamint nem túl fajtajelleges, így a pezsgővé válás során a finom illataromákat és zamatos ízvilágot hűen megőrzi.

Fontos alkotóelem a tirázslikőr, valamint a specialis élesztő, amelynek az erjedés során bírnia kell a hideget, az alkoholt, az egyre növekvő nyomást, és jól kell ülepednie. Ez a három összetevő alkotja azt a töltőbort, amelynek literje 24 gramm cukrot tartalmaz.

A több hónapos erjedés, majd több éves érlelés után az elhalt élesztő (seprő) szakszerű eltávolítását (degorzsálás) követi a végleges cukortartalom beállítása (dozázs).

Végül az egyenként 4-5,5 bar nyomassal rendelkező palackok a polcokra kerülnek. Ezzel az eljárással készül a csúcsminőseget kepviselő Törley Chardonnay Nyerspezsgő, a Törley Chardonnay Brut es a François pezsgők is.

Méthode transvasée

A méthode transvasée néven ismert eljárás átmenetet képez a hagyományos és a tartályos módszer között. A pezsgőt másfél literes ún. magnum palackokban erjesztik, majd az érlelési folyamat lezárultával áttöltik egy nyomásbiztos, hűthető tartályba.

Ezt követően elvégzik a fajtának megfelelő cukortartalom beállítását és szűrővel eltávolítják az erjedéskor az italban keletkezett seprőt. Az újbóli palackozással abba a palackba töltik a pezsgőt, amelyben kereskedelmi forgalomba kerül. Az eljárásnak köszönhetően érlelt, élesztős illat- és ízjegyek figyelhetőek meg a kóstolás folyamán.

A Hungaria pezsgők, valamint a Törley Casino Sec, a Törley Réservé Demi Sec, a Törley Orfeum Rosé Sec és a Törley Tokaji Doux termékek készülnek ezzel az eljárással.

Méthode charmat

A harmadik és egyben leggyakrabban alkalmazott módszer a méthode charmat, amikor az alapbort a tirázslikőr és az élesztő hozzáadása után fémtartályban erjesztik. A kierjedt pezsgőt több hónapig érlelik, beállítják a megfelelő cukortartalmat, majd szűréssel seprőtelenítik. A rövidebb érlelésnek köszönhetően üde, friss és gyümölcsös ízélményben lehet részünk. Így készülnek a legnépszerűbb Törley termékek: a Charmant Doux, Gála, Talisman és a Muscateller. A Törley Fortuna speciálisan nem borból, hanem mustból erjed.

A szintén egyre népszerűbb gyöngyöző- és habzóborok technológiai értelemben teljesen másképp készülnek, hiszen ezekbe a termékekbe a szén-dioxid többnyire nem az erjedés során, hanem mesterséges úton kerül.

Ezek is érdekelhetnek

Friss