Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan hízzunk egészségesen - egy dietetikus tanácsai

Amennyiben egészséges súlygyarapodásra adnánk fejünket, mindenképpen lebegjen a szemünk előtt a siker kulcsa, ami nem más, mint a teljes értékű táplálkozás.

Hízásra abban az esetben számíthatunk, hogyha több kalóriát tudunk bevinni a szervezetünkbe, mintsem amennyit felhasználunk egy nap során. Ez naponta 500 kcal körüli érték legyen, főként energiagazdag élelmiszereket nézve.

Ha nehezünkre esik az étkezési szokásaink megváltoztatása, úgy egyéni dietetikus tanácsait is kikérhetjük. Erre manapság már az interneten is lehetőségünk nyílik, ékes példája ennek a Qjob.hu szakemberkereső portálja, ahol személyi edzőtől kezdve – tréneren át a dietetikusig bezárólag bárkit lehetőségünk van találni, egy gyors hirdetésfeladást követően, ahol megfogalmazhatjuk, hogy mit is szeretnénk megvalósítani a szakemberünk segítségével. A pontos dietetikus árakról az alábbi cikkben olvashatsz.

Mint azt már említettük, az egyik fő hangsúly az energiagazdag ételekben és a kiegyensúlyozott táplálkozásban rejlik. Ez viszont nem összekeverendő a sütemények, csokoládék fogyasztásával, hiszen a cél, hogy inkább értékes, egészséges alapanyagokat szőjünk bele az étrendünkbe, melyek magas kalóriaértékkel bírnak.

Leveseinket, szószainkat számos tejtermékekkel, olajokkal gazdagíthatjuk, akár tejszínnel, tejföllel vagy éppen olívaolajjal. Ha kenyeret eszünk, mindig kenjük meg jó vastagon, feltétként pedig vastag szeletekre vágott sajtot vagy pestót is rakhatunk.
A salátát kedvelők táborának sem kell kétségbe esniük, gyorsan felturbózhatják kedvenc csemegéjüket magvakkal, sajt- vagy éppen zsemlekockákkal. A fűszernövények nem csak változatos ízvilágúvá tehetik az étrendünket, de serkentik is az étvágyat, míg a túl zsíros ételekkel pedig éppen az ellenkezőjét érjük el. Súlygyarapodás célkitűzése esetén kerülendő a túl kevés kalóriát tartalmazó gyümölcsök, zöldségek fogyasztása.

A nagyobb súlytömeg elérését segíti az izom növelése is. Az izomtömeg növelése során az étrendünk jó minőségű, magas biológiai értékű fehérjéket kell tartalmazzon, ahogyan minden főétkezésünk során célunk elérését segíti az állati eredetű fehérjeforrások fogyasztása is: sovány húsok, halak, sajtok, túrók és a tojások.

Sportolás gyanánt jó megoldás az enyhe kardióedzés, a séta vagy akár a kerékpározás. Fontos, hogy a futás vagy az úszás heti 1-2 óránál ne legyen több. Emellett egy hosszabb séta vagy éppen a fizikai munka, különösen mely a szabadban elvégzett, mindig meghozza az ember étvágyát.

Sosem szabad elfelejtenünk, hogy a hízáshoz türelemre van szükségünk, ha már havi egy kg-ot sikerült felszednünk, bizony azt máris sikerként könyvelhetjük el. Ha úgy érezzük, hogy nehezünkre esik változtatni étkezési szokásainkon, bátran éljünk a lehetőséggel és keressük fel a szakemberportálon jelentkezők közül a legszimpatikusabb dietetikust annak érdekében, hogy minél hamarabb megkezdhessük a vele való konzultációt, közös munkát!

Ezek is érdekelhetnek

Friss