Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Filléres szuperzöldség a sarki boltból: ezért egyél minél több karalábét!

Hidegen, melegen, nyersen, sülve, sütve, főve vagy töltve: a karalábé szinte mindenhogyan jó. Most, hogy nem csak az import és a fóliás változat, hanem a szabadföldi is kapható a piacokon, érdemes számba venni, hogy mi mindent lehet készíteni belőle, és miért jó, ha minél többször teszünk így.
Miért jó?

A karalábé kalóriatartalma nagyon alacsony, koleszterint egyáltalán nem tartalmaz, viszont rostban gazdag.

Nagyon sok benne a C-vitamin és a kálium, ezen kívül omega-3 és -6 zsírsavakat is tartalmaz, valamint található benne szelén, nátrium, mangán, réz, vas, kalcium, foszfor.

A C-vitaminon kívül A-vitamint és B-komplexet tartalmaz. A karalábéban található izotiocianát segít az ösztrogén termelésében, ezzel vetve gátat bizonyos rákfajták kialakulásának.

A karalábé ehető levelei is sokféle tápanyagot tartogatnak számunkra, többek között B-vitaminokat, A- és K-vitamint, ásványi anyagokat és karotint.

Mikor jó?

A karalábé könnyen elkészíthető, gyorsan megpárolható, megfőzhető. A levele is felhasználható, nagyon jól lehet bele tölteni, akárcsak a szőlőlevélbe.

Arra azonban oda kell figyelni, hogy a karalábé könnyen fás lehet, ami sokat levon az élvezeti értékéből. Épp ezért mindig hibátlan, foltoktól, vágásoktól mentes, friss, harsány színű, telt levelű zöldségeket vegyünk.

A karalábét otthon 2-3 napot nyugodtan tárolhatjuk a konyhapulton, ha hosszabb ideig kívánjuk tárolni, akkor inkább a hűtőszekrényben keressünk neki helyet.

A zsengébb, vékony héjú karalábét nem feltétlen szükséges meghámozni, de a nagyobb darabokat már javasolt egy hámozó segítségével megszabadítani a külsejétől.

Hogyan jó?

A halványzöld húsú zöldséget megfőzhetjük levesnek, adhatjuk más levesekhez is (például húsleveshez), készíthetünk belőle főzeléket, tejszínesen, tejfölösen, kevés friss zöldfűszerrel ízesítve nagyon kellemes fogást kapunk.

Párolva köretként is adhatjuk, vagy ha elég nagy gumókkal van dolgunk, akkor nyugodtan meg is tölthetjük őket.

A karalábé magában, nyersen is nagyon finom, kínálhatjuk szendvicsek mellé, mártásokkal kísérve, vagy felhasználhatjuk saláta alapanyagnak is.

A karalábét grillezhetjük is, s ha egy kis balzsamecettel meglocsolva kínáljuk, akkor igazán kellemes, édeskés ízt kapunk eredményül.

Ezek is érdekelhetnek

Friss