Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan fogyasszunk jól zsíros ételeket? Széll Tamás, a Főmenü séfje válaszol

default user icon
MME
Közeleg az év vége, ami két dolgot is jelent: jön a karácsonyi eszem-iszom, majd a lelkiismertfurdalás egy-egy kiadós habzsolás után. Januárban sokan tesznek fogadalmat arról, hogy az új esztendőben egészségesebben táplálkoznak majd, ezért elsők között száműzik életükből a zsiradékokat. Az olajok és zsírok azonban nem a legfőbb ellenségeink – Széll Tamás Michelin-csillagos séf pedig rögtön három olyan receptet is mutatott a Főmenü 2. évadának legutóbbi adásában, amelyeket nem érdemes kihagyni!

Egészséges zsírok?

Már az általános iskolában megtanultuk, hogy a különféle zsírok és olajok fontos részét alkotják a táplálkozási piramisnak. Még ha a fitnesz világ a jelentőségüket gyakran meg is kérdőjelezi, vannak olyan vitaminok, amelyek csak általuk képesek feloldódni és számos biokémiai funkció lassul le a szervezetünkben, ha nem fogyasztunk belőlük eleget. A zsiradékoktól félni tehát semmiképp sem szabad, de túlzott fogyasztásuk is kerülendő – figyelmeztetett a Főmenü 2. évadának legutóbbi adásában Széll Tamás mesterséf, aki különleges receptekkel mutatta meg, hogy még azok számára is vonzóvá lehet tenni a zsírosabb ételeket, akik alapvetően kerülik őket.

 

Elő a velővel!

A belsőséghez hasonlóan, a velő a megosztóbb fogások közé tartozik. Az utóbbi években nem annyira divatos, pedig régen a rántott formája szinte minden étterem étlapján szerepelt. A Főmenüben egy különleges, balzsamecetes velő került az asztalra, gnocchettivel és paradicsomos kenyérsalátával, amelyet még a zsíros ételektől berzenkedő műsorvezető, Böröcz Zsófi is boldogan megkóstolt. Ki mondta, hogy a velő csak a férfiak kedvence lehet?

A tökéletes csécsi szalonna titka

Széll Tamás gyerekkori kedvencét, az abált, avagy csécsi szalonnát is elkészítette az adásban. A séf szerint, ha jól dolgoztunk, akkor arról a hűtőajtó fog árulkodni: a fűszerpaprikával gazdagon megszórt szalonna után bárkit lebuktatnak a piros ujjlenyomatai.  A szalonnához lilahagymás savanyúkáposzta saláta és savanyított hagyma rilette is készült. Hogy miért érdemes ezeket is elkészíteni? A Főmenü séfje a legnagyobb titkot az adás végére tartogatta: a savak ugyanis mindig kötelezők, ha zsírt fogyasztunk.

 

A további részletek és az aktuális receptek és videók elérhetők a Főmenü második évadának Médiaklikk-oldalán, az exkluzív tartalmak pedig a műsor hivatalos Facebook-oldalán találhatók. 

Főmenü, 2. évad – szeptember 18-tól, minden szombaton 17 órától a Duna Televízión!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss