Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan étkezzen a szoptatós kismama?

A rajongó rokonok szeretete a fiatal anya iránt gyakran abban nyilvánul meg, hogy elárasztják őt mindenféle ételekkel, italokkal, mondván: ebből lesz a jó tej a kicsinek! Ennek következtében a legtöbb kismama nemcsak megszabadulni nem tud a terhesség idején felszedett kilóktól, de még tovább hízik! A kismamák táplálékának összetétele valóban befolyásolja az anyatej mennyiségét és minőségét, éppen ezért kell ilyenkor különösen figyelni a helyes táplálkozásra.
Felmérések szerint egy szoptató anya naponta átlagosan körülbelül 8,5 dl tejet képes csecsemőjének adni, melynek energiaértéke 2500 kJ-nak (600 kcal) felel meg. Ennek előállításához a kismamának nem szükséges minden alkalommal többet ennie, legfeljebb egy-két étkezés mennyiségét kell növelnie főleg értékes állati fehérjével, vitaminokkal.

Az anyatejjel a csecsemő értékes fehérjéhez jut. A kismamának az ismert fehérjeforrásokból ajánlatos kicsit többet enni (pl. tojás, túró, sajt, hal, paradicsom, kelbimbó, burgonya, tésztafélék, hüvelyesek), illetve 2-3 pohárral több tejet kell csak fogyasztani, és máris megfelelő mennyiségű lesz az anyatejben a fehérje.

A szoptató anyának a vitaminszükséglete is fokozódik: az A-vitaminból az addiginak csaknem kétszerese, D-vitaminból az ötszöröse szükséges, de más vitaminból is többet kell tartalmaznia az anya táplálékának. A D-vitamin-szükséglet máj, tej, tejtermékek, tojás rendszeres fogyasztásával, az A-vitamin-szükséglet pedig az előbbieken kívül még belsőségek hozzáadásával elégíthető ki. A többi vitamin a rendszeres, változatos, zöldség- és főzelékfélékre, gyümölcsökre alapozott táplálkozással elegendő mennyiségben jut a szervezetbe. Próbáljunk eszerint válogatni, ha a családi kassza ezt lehetővé teszi, hiszen fontos a jó közérzetünk, és a babának is kiegyensúlyozott mamára van szüksége az egészséges fejlődéshez!

A szoptatáskor jelentősen növekedik az anya mészigénye, a szervezetnek a korábbi mennyiség duplájára van szüksége. A napi mészigény felét tartalmazza 0,5 l tej, 60-100g túró, 100 g sajt, a másik fele pótolható különböző zöldség- és főzelékfélékkel.

Végül, de nem utolsó sorban még egy jó tanács: tartsuk szem előtt azt is, mely italok tartalmaznak értékes anyagokat! Köztudott, hogy a különféle ásványvizek és friss gyümölcslevek vitamin- és ásványisó-tartalmuknál fogva értékesek, ezzel szemben kerülendők a sokak által kedvelt cukros és szénsavval dúsított üdítőitalok, és természetesen a szeszes italok sem kerülhetnek elő a bárszekrényből.

Figyelem: ne igyunk cukros italokat, hiszen a vízen kívül minden folyadéknak van energiatartalma, és így túlzott fogyasztásuk növeli a hízás lehetőségét!

A közhiedelemmel ellentétben: a szoptatás alatt fogyni kell, nem pedig hízni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss