Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 étel, amivel megelőzheted a hőgutát

Mindegy, hogy a betonrengeteg közepén vagy, vagy éppen egy strandon sütkérezel, ha nem iszol eleget, bizony könnyen hőgutát kaphatsz a nagy nyári melegben. Ez az 5 étel segít neked abban, hogy ezt elkerülhesd!

1. Kígyóuborka

A kígyóuborka 95%-át víz teszi ki. Így nemcsak a fogyókúrához jó társ, de a nagy hőségben is. Fogyaszd nyersen vagy dobd az ivóvizedbe, hogy még több folyadékot vigyél a szervezetedbe. Ne hámozd meg az uborkát, mert a héja C-vitamint és olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak bőrödnek az UVA/UVB sugárzások ellen.

2. Menta

Miért is imádjuk a Mojitót forró nyári estéken? Mert a benne lévő mentalevelek egy olyan fehérjereceptort stimulálnak, amelytől hűvösebbnek érzed az italt. Egy csésze mentatea remekül hidratál és le is hűt.

3. Bazsalikom mag

A legtöbbet használt része a bazsalikomnak a levele, de ne feledkezzünk meg a magjáról sem. Az apró magocskák szinten tartják a testhőmérsékletet, így a forró nyári napokon, edzés után, vagy egy kimerítő kertészkedés levezetéseként dobj egy marékkal a magokból a smoothie-dba. Testhőmérsékleted gyorsabban fog visszaállni a normálisra.

4. Vadvízi lazac

Meglepő lehet a listában, de a lazac omega-3 zsírsavai az agy azon részét stimulálják, mely a testhőmérsékletet, az éhségérzetet és a szomjúságot is irányítja. Napszúráskor agyunk ezen része „fárad el”. Ha frissen tartod magad lazaccal, akkor egy esetleges napszúrás esetén a tünetek kevésbé lesznek súlyosak.

5. Görögdinnye

Azon kívül, hogy rengeteg vizet tartalmaz, a görögdinnye segít testednek megszabadulni a fölösleges izzadságtól. Emellett pedig ízletes és hűsítő csemege akár a strandon, akár otthon.

Ezek is érdekelhetnek