A kolbászról és a hurkáról lehúzzuk a belet és egy nagyobb tálba rakjuk. A nyers májat kb. fél centiméteres kockára vágjuk. A hagymákat, zsírszalonnát is felkockázzuk- de ezeket még apróbbra. A tojásokat összekeverjük a fűszerekkel és elteszünk egy sárgáját későbbre. Tálban mindent összegyúrunk egy masszává.
A káposztát megmossuk (ha nagyon sós, akkor áztassuk is). Kikenünk zsírral egy nagy tepsit, majd a lecsöpögtetett káposztát széttérítve beletesszük.
A kiterített réteslapot kettévágjuk majd 1/8 hústölteléket feltekerünk vele, mint egy palacsintát és a végeit aláhajtjuk a lapos gombócra formázott hitványkának. Rátesszük a káposztára és a hitványkák tetejét megkenjük a félretett tojássárgájával.
180 fokos sütőbe tesszük és 90 percig sütjük. A kolbászhús és a szalonna leve lecsepeg a tepsi aljára és összesül az ággyal. (A káposzta ne égjen le, a hitványka piruljon meg!)
A hitványka káposztaágyon egy békés megyei étel után kapta a nevét, aminek az alapanyagait képtelenség lenne beszereznie egy városlakónak. Ilyen például: a friss fátyolháj és húsdaráló, ami nem mindegyik háztartásban elérhető manapság. Ha van is egy daráló az a padláson pihen és több időbe telik mire az ember előveszi, illetve amíg a felhasználás után elmossa. Ennek a harapnivalónak az elkészítéséhez a fenti eszközökre nincs szükség, de végeredmény ugyanaz, sőt! - Sztiv007
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!