Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Himalája, jódozott, tengeri - melyik fajta sót miért válasszuk?

default user icon
MME
Só, ízlés szerint - olvassuk gyakran a receptekben. Nem mellékes azonban, melyik fajtájára esik a választásunk!

Só alapvetően két forrásból nyerhető: az értékesebb tengeri változatot a tengervíz lepárlásával állítják elő, míg a kősót föld alatti bányákból termelik ki.

3 hasznos fűszer, melyeket mindenképp tartanod kell otthon! >>>

Miért jó a jódozott?

A jód az anyagcsere-folyamat biztosításával gátolja a magas koleszterinszint kialakulását, erősíti az immunrendszert, és előz meg egyes betegségeket. Magyarországon a lakosság nagy része jódhiányban szenved. A jód pótlására világviszonylatban a legszélesebb körben alkalmazott módszer a jódozott só fogyasztása, amit hazánkban Sós József professzor vezetett be 1955-ben. A felnőtt szervezet napi jódszükséglete 150 mikrogramm.

Fűszerek és ízesítők >>>

Tengeri változat

Számos tengerparti országban ugyanolyan eljárással állítják elő a tengeri sót, mint évszázadokkal ezelőtt: a sólepárló rekeszekben tengervíz van, a hőmérséklet magas és állandó, így a víz párolgása folyamatos. A medencékben maradó üledékréteg a tengeri só, amelynek magas az ásványianyag- és nyomelem-koncentrációja. Manapság a legtöbb tengeri sót nagyipari feldolgozással nyerik (tehát nem a napon szárítják), és adalékanyagokkal javítják az állagát. Ám így a hasznos anyagok is elvesznek belőlük.

Himalája-só

Ez az őssónak is nevezett fajta évmilliókkal ezelőtt, az őstengerek kiszáradását követően képződött. Kézi kitermelés után, a napon szárítják, és tisztaság szerint szortírozzák. A hagyományos konyhasóval szemben, a tengeri sóhoz hasonlóan természetes formában tartalmaz több mint 80-féle nyomelemet és ásványi anyagot.

Pikáns! Tegyél szokatlan fűszereket a megszokott ételekre >>>

Zamatos fűszersó

A fűszersó értelemszerűen fűszerek és só keverékéből áll. A boltokban készen kapható változatok húspuhító adalékot is tartalmaznak. Inkább otthon készítsük hát el a keveréket, a család ízlésére szabva!

Ezek is érdekelhetnek

Friss