Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hideg levesek - főzés nélkül

A forró nyári napokon nem csak a hideg ételek okoznak élvezetet, hanem az is, ha elkészítésükhöz semmiféle – a meleget még tovább fokozandó – eszközt sem kell használni. A nyári hőség legjobb és leghűsítőbb fogásai a különféle hideg levesek.

A nyári levesek legismertebb fajtája a gyümölcsleves, amit általában főzve és aztán lehűtve szoktunk kínálni. Ám a hideg leveseket ennél egyszerűbben úgy is kreálhatunk, ahogy a nálunk melegebb nyarakat megélő spanyolok készítik a gazpachót. A jéghideg, gyakorta jéggel szervírozott zöldségleves nyomdokain haladva készíthetünk másféle zöldség-, illetve gyümölcsleveseket.

Ezeknek a leveseknek az elkészítéséhez egyetlen eszköz elengedhetetlen: egy jó turmix vagy botmixer. Ez az az eszköz, ami biztosítja, hogy a hozzávalók teljes mértékben összekeveredjenek, s az alapanyagokból egyfajta emulzió jöjjön létre. Ennek a módszernek köszönhetően lehet tökéletesen homogén leveseket készíteni, akkor is, ha olívaolaj vagy tejszín is gazdagítja a levest.

A különféle zöldséges és gyümölcsös levesekhez nem csak tejszínt használhatunk, hanem tejfölt, joghurtot vagy kefirt is. Minden esetben a hozzáadott tejtermékekkel együtt turmixoljuk le az alapanyagokat.

Érdemes tanulnunk a bolgároktól is: az ő hideg joghurtos uborkalevesük is remek frissítő, ebben csupán joghurt, uborka, kapor és fokhagyma van. Ha gazdagabb változatot szeretnénk, kipróbálhatjuk az orosz okroshkát, amelynek szintén uborka és joghurt az alapja, de ebben retek, újhagyma és főtt tojás is van, még maradék főtt hússal is gazdagítható.

Aki szereti a kovászos uborkát - és ki ne szeretné?! -, készíthet levest is belőle: ezt sem kell főzni, és a finom lé sem vész kárba!

A hidegen készített levesek másik sarokpontja a fűszerezés. Amíg a főzéssel készített leveseknél a fűszerek íze a hosszas főzés és a hő hatására oldódik bele a levesbe, s legtöbb esetben a fűszereket a tálalás előtt eltávolítjuk a levesből, addig a hő közreműködése nélkül készülő társaiknál más metódust kell alkalmaznunk. A hideg leveseket őrölt fűszerekkel ízesítjük, majd a kész levest lehetőség szerint néhány órát vagy akár egy éjszakát is a hűtőbe téve hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

A hidegen készített levesek megbolondíthatóak különféle levesbetétekkel, tálaláskor kínált plusz ízekkel, textúrákkal. A gyümölcs- és zöldséglevesek esetén a legkézenfekvőbb, hogy a levesben lévő összetevők közül 1-2 fajtából apró kockára metélt darabokkal gazdagítjuk a levest. Pirított csonthéjasokkal, vékonyra szelt mandulával, tört dióval, mogyoróval, fenyőmaggal vagy bármilyen más maggal is megszórható a leves, jellegétől és ízesítésétől függően. De egy kevés ropogósra sütött bacon vagy fűszeres crouton is igen jó kiegészítője lehet egy hideg zöldséglevesnek.

A szilárd állagú kiegészítők mellett folyékony extrákkal is turbózhatunk a leveseinken. A hideg zöldséglevesekhez ízesített olívaolajat, különféle balzsameceteket kínálhatunk, sőt a csípősebb, extrémebb ízek kedvelői egy kevés tabascóval vagy édes chiliszósszal, halszósszal, Worcestershire szósszal esetleg szójaszósszal is ízesíthetik az elkészült leveseket.

Az édesebb hangvételű gyümölcsleveseknek – az önmagukkal való gazdagítás mellett – szintén jól áll a pirított csonthéjas, de különféle habokat is ültethetünk a leves tetejére. Főtt tojásfehérje halmokkal vagy friss tejszínhabgaluskákkal is gazdagíthatjuk, sőt még apróbb marshmallow, azaz pillecukor csónakok is úszhatnak a levesek tetején. A gyümölcsleves likőrökkel, szirupokkal is ízesíthető, amelyet az egyéni ízléseknek eleget téve érdemes a már tálalt levesbe tenni.

Gazpacho

Hozzávalók:
70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus
1 közepes méretű uborka
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg szárított fehér kenyér
1/2 l víz
4 evőkanál olívaolaj
1 bő evőkanál borecet

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozott uborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok.

Hideg dinnyeleves

Hozzávalók:
1 galia dinnye
1 mézharmat dinnye
2,5 dl 30%-os tejszín
2 dl tej
2 ek méz
csipet só
1 ek fehér rum
kevés őrölt szerecsendió

Elkészítés: A dinnyéket félbevágom, a magos belső részt egy szűrőbe szedem, a gyümölcshúst karalábékanállal kiszedem. Magas falú edénybe teszem, ráöntöm a magos részről lecsöpögött levest, hozzáadom a mézet, a tejszínt, tejet, sózom és egy botmixerrel krémesre simítom. Kevés szerecsendiót adok hozzá és fehér rummal bolondítom. Hűtőbe téve alaposan lehűtöm és dinnyehéjban, pár gömbnyi dinnyével tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss