Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jön a hideg: így fűts okosan olajradiátorral!

default user icon
MME
A gázárak emelkedése miatt nem mindegy, hogy meddig tolhatjuk el a központi fűtés bekapcsolását. Szeretnéd, ha meleg lenne a lakásban, de még spórolnál a gázzal? Rövid távon jó megoldás az olajradiátor. Segítünk, hogyan válassz és mire figyelj, ha ezzel a módszerrel fűtenél.

Az olajradiátorok nagyon egyszerű működési elven alapulnak: a fűtőtest olajat tartalmaz, amit a gép felmelegít a kívánt hőfokra. Elsődleges fűtésnek annyira nem ajánlott, inkább ideiglenes megoldás. Kiváló kis helyiségek, nyaralók hirtelen melegítéséhez, vagy enyhébb őszi napokon, amikor még nem szívesen kapcsolod be a központi fűtést. Rövid távon kifizetődő, viszont a központi fűtést nem éri meg van vele végérvényesen helyettesíteni. Mutatjuk, hogyan válassz olajradiátort!

Számolj!

A kiválasztásakor leginkább a teljesítményre (Watt) kell figyelned. Értelemszerűen minél nagyobb a helység, annál nagyobb teljesítményű eszközre lesz szükséged. Először is számold ki, hány légköbméter a szoba: szorozd össze a helyiség szélességét, hosszúságát és a belmagasságot. A kapott szám alapján pedig máris tudod, hogy mekkora teljesítményű radiátorra van szükséged (25 m³ - 10.000 W, 35 és 40 m³ - 1.500 W, 50 m³ - 2.000 W, 60 m³ - 2.500 W).

Jól jön a több fokozat

Érdemes olyat választani, aminek több fokozata van. Ennek az előnye, hogy a kisebb és nagyobb szobák felfűtéséhez is alkalmas lesz ugyanaz az olajradiátor. Igazán széles a kínálat, biztosan megtalálod a lakásodhoz illőt.

Figyelj a garanciára!

Az olajradiátorokat a gyártók 15-20 évre tervezik. Kicsi az esélye a meghibásodásnak, ráadásul karbantartása nem bonyolult. Szinte biztos, hogy nem kell vele különösebben foglalkoznod, még még olajcserére sem lesz szükség. Pont ezért figyeld, hogy hány évre szól a garancia! Akár olyat is találhatsz, amire 8-10 évre szól a jótállás.

Legyen kereke

A legtöbb olajradiátornak van kereke, ez a mobilitás miatt igen előnyös tulajdonság. Mivel nem állandó fűtési eszköz, ezért jó, ha könnyedén tudod mozgatni a szobák között. Ha ez megvan, akkor az eszköz súlyával már nem is kell törődnöd.

Vesd össze az árakat

Olajradiátort akár már 20 ezer forintért is találsz, de ez az összeg jóval magasabb is lehet. Ha már kinézted a típust, akkor vásárlás előtt mindenképpen érdemes az árakat összevetni az interneten, mert egyes boltok között nagy eltérés lehet.

Ha beszerezted a megfelelő olajradiátort már csak arra kell figyelned, hogy jól használd és valóban spórolj is vele. Ebben is segítünk!

Nem mindegy, milyen a szigetelés

Használatkor vedd számításba, hogy milyen a lakás, a ház szigetelése. Ha nincs vagy rosszabb minőségű, akkor a szoba lassabban fog felmelegedni, illetve a hő is gyorsabban távozik. Ilyenkor érdemes nagyobb teljesítményűt használni.

Kényelmes és egyszerű használat

Az olajradiátorok nagyon kényelmes eszközök, szinte nincs vele semmi dolgod, azon kívül, hogy bekapcsolod. A benne található fűtőolaj melegítése során nincs égés, így attól sem kell tartanod, hogy felrobban. Ezen kívül káros anyagokat sem termel.

Kikapcsolás után is sugároz

Az olajradiátor nagyon hamar képes felfűteni a lakást. Ráadásul kikapcsolás után is magában tarja még jó ideig a meleget, így továbbra is sugározza hőt. Ellentétben például az elektromos panelekkel, amik leállítás után azonnal kihűlnek.

Nem balesetveszélyes

Kisgyermekek és háziállatok mellé a legjobb megoldás: nem kell attól félni, hogy megégetik magukat. Persze a külső borítás meleg, de nem forró, így egy óvatlan pillant miatt sem történhet óriási baleset. Azért persze nem árt az óvatosság!

Felesleges a nagyobb fokozat

Nem érdemes a fűtőtestet nagyobb fokozatra állítani azért, hogy gyorsabban meleg legyen a szobába. Minél nagyobb a teljesítmény, annál többet fogyaszt és csupán pár percet nyerhetsz vele.

azért óvatosan!

Az olajradiátor nem érintkezhet vízzel: a magas páratartalom nem tesz neki jót, és a kültéri alkalmazása sem ajánlott. Hiába nem keletkezik láng a melegítés közben, úgy helyezd el, hogy a legtávolabb legyen a gyúlékony anyagoktól. A használati utasítást is érdemes alaposan átolvasni, amiben a gyártók részletesen rendelkeznek az elhelyezéséről.

Ne hagyd őrizetlenül

Bármennyire ártalmatlan az olajfűtéses radiátor, mégis árammal működik. Mindig tartsd be az előírt szabályokat, nehogy váratlan gond keletkezzen. A fűtőtestet ne hagyd őrizetlenül, ha elmész otthonról, mindig kapcsold ki!

 

A Fanny magazinban minden héten 103 tippet találsz, ha spórolni szeretnél. Keresd szerdánként az újságárusoknál!

 

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek