Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Helló, Magyarország! Itt Jamie Oliver...

Jamie Oliver vagyok, és ez itt az én rovatom. Nagyon örülök, hogy külön rovatot kaptam a Mindmegette oldalán. Így most veletek is megoszthatom, mi történik velem és családommal, milyen újdonságokat fejlesztettünk ki csapatommal, milyen műsorokra készülök, vagy épp milyen receptet találtam ki. Csapjunk is a közepébe, hiszen már nyár közepe van, nincs vesztegetni való időnk!

Grillparti! 

Nincs is jobb indok egy lusta, kéjes nyáresti partira, mint a grillezés!

Ezerféle grillezőt kapni az egyszerű, szétszedhető faszenes változattól a drága, gázégős grillezőkig, mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelőt.

A jól sikerült sülteknek csak két titkuk van:

- A legjobb minőségű, grillezéshez való alapanyagokat kell választani hozzá, akár húsról, akár halról, akár zöldségekről van szó.

- A másik: megfelelő hőfokon, megfelelő ideig kell sütni őket. A hús sütése érzék és ízlés kérdése.

A séfek ránézésre és tapintásra is meg tudják mondnani, hogy egy hússzelet átsült-e vagy még véres, de nekik sok éves gyakorlatuk van ebben.

Én a magam részéről annyit tudok mondani, hogy ha egy bélszín- vagy hátszínszelet kb. 2,5 cm vastag, akkor nagyon forró serpenyőbe – vagy parázs fölé – téve oldalanként 3-4 percig sütöm. Utána legalább 3 percig pihentetem. Ekkor a hús medium – azaz angolosra sült, tehát a két oldalán barna, esetleg ropogós is a szélén, belül viszont még félig nyers, rózsaszínű.

A sülteket remekül egészíti ki a zöldmártás, a salsa verde.
 

Salsa verde

Hozzávalók 4 személyre:
1 kisebb gerezd fokhagyma
1 evőkanál kapribogyó
2 sózott szardellafilé
1/2 csokor petrezselyem
néhány friss bazsalikomlevél
néhány friss mentalevél
1/2 teáskanál dijoni mustár
½ citrom leve
6 evőkanál extra szűz olívaolaj

frissen őrölt bors

A megtisztított fokhagymát a Flavour Shakerbe tesszük, csipetnyi sóval megszórjuk, és beletesszük a kerámiagolyót. Lezárjuk, és 20 másodpercig rázzuk. Kinyitjuk, hozzáadjuk a sózott szardellafilét, a dijoni mustárt, a lecsöpögtetett kapribogyót és a citromlevet. Lezárva további kb. 20 másodpercig rázzuk, amíg krémmé összeáll. A krémet tálba öntjük.

A zöldfűszer letépkedett leveleit késsel durvára vágjuk, és a tálba halmozzuk. Végül felöntjük az olívaolajjal, és alaposan összekeverjük. Megkóstoljuk, és ha kell, még sóval, borssal ízesítjük. Grillezett húsokhoz, halakhoz adjuk.


 

A FRVL és a Dynamit Kft. engedélyével. Copyright Jamie Oliver. Minden jog fenntartva!

Ezek is érdekelhetnek

Friss