Elkészítés: Előkészítjük a hozzávalókat, a sertés- és marhahúst felkockázzuk, a szalonnát 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és majdnem a bőréig bevagdossuk, a hagymát apróra vágjuk, a gombát és a virslit 2-3 mm szeletekre, karikára vágjuk.
A szalonnát beletesszük a bográcsba, és zsírjára sütjük. A kisült szalonnát kivesszük, félretesszük.
A hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot a pörköltalaphoz szükséges módon megdinsztjük, hozzáadjuk a fűszereket (a paprikának csak a felét!), és beletesszük a marhahús.
Mikor körbepörkölődött, kevés vízzel felengedjük, és félpuhára főzzük. A félpuhára főtt marhahúsok mellé az edénybe tesszük a sertéslapocka darabokat. Ha jól elfőtte a levét, belekeverjük a kristálycukrot, jót tesz az étel ízének, ha kicsit sikerül karamellizálni.
Miután ez is félkész, akkor tesszük a bográcsba a csirkecombokat, és mielőtt elkészülne, hozzátesszük a gombát és a virslit. Ekkor szórjuk rá a paprika másik felét, jól összeforraljuk, és lehet tálalni.
A pörköltet fel lehet jó minőságű száraz
vörösborral is önteni, de ebben az esetben ne tegyünk bele paradicsomot. Bort csak akkor használnunk, ha biztosak vagyunk abban, hogy a főzés napján elfogy az étel!
A hússal párhuzamosan sós vízben megfőzzük a megtisztított, hasábra vágott burgonyát. Ha lehetőségünk van rá, akkor készítsünk köretnek nagyméretű (2,5-3 cm x 10-12 cm)
burgonyakroketteket, személyenként 2-4 db szükséges.
Az étel bármilyen savanyúsággal tálalható.