Mindmegette.hu
Mit ettem ma
MME
A háztartási kekszek nem éppen a gasztronómia csúcsát jelentik. Igaz, sok süteménynek vagy desszertnek az alapjai, de önmagukban fogyasztva különösebb ízorgiát nem képesek okozni. Ennek ellenére kerestünk 8 remek példányt és megvizsgáltuk őket.
A hagyományos majonézteszten már túlvagyunk, de mivel lassan távozik a tél, és mindenki fogyni szeretne, begyűjtöttük a light verziókat.
Február a fánkok hónapja, így végigjártuk Budapest legnépszerűbb fánkozóit, hogy megtaláljuk a kedvencünket. Jártunk a Mr. Funkban, a The Donut Libraryban, a The Box Donutban, a Fánki Donutsban és a Veganlove-ban. Mutatjuk, hol melyiket szerettük.
Az Earl Grey tea elnevezése egészen 1830-as évekig vezethető vissza, és az akkori második Earl Grey brit miniszterelnökhöz köthető. Ez egy teakeverék, amit bergamottolajjal ízesítenek, ez határozza meg az ízvilágát. Maga a gyümölcs a citrusok közé sorolandó, a teákat pedig a héjából készített olajjal ízesítik.
Magyarország kedvenc sajtja a trappista, ami az eladások 70%-át teszi ki idehaza, amúgy pedig francia, félkemény típusú. Ennek köszönhetően kifejezetten sok különböző márkájú trappistát találunk a boltok polcain. Furcsa, de a füstölt verzióból már közel sincs annyi.
A baguette egy igazi francia fehérkenyérfajta, ami többnyire 5-6 centiméteres átmérővel és körülbelül 60 centiméteres hosszúsággal rendelkezik. A hosszú kelesztési eljárásának köszönhetően markáns, vastag kérge van. A hűtőpultban kapható változatokat teszteltük.
A joghurtfogyasztás több szempontból is egészséges: a bélflóránkat regenerálhatjuk vele, illetve az emésztésünket is helyrebillentheti. Sokféle ízesítésűt találunk, mi most azonban a natúr joghurtokat kóstoltuk végig.
A magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga a túró, ami lágy aludttejrögökből készül. Lehet sovány, zsíros vagy félzsíros. A boltok polcain legtöbbször tehéntúrót találunk, de a szemfülesek juhtúróhoz is hozzájuthatnak. Felkerekedtünk, és jól megpakoltuk félzsíros tehéntúrókkal a kosarunkat.
Az egyik legkedveltebb újévi fogadalmak közé tartozik az egészségesebb táplálkozás. Ennek oka, hogy a lakosság egy jó része a két ünnep alatt íveltebb idomokat ölt magára, és jön a pánik, hogy ezen bizony sürgősen változtatni kell. Ilyenkor egyre többen keresik a boltok polcain a „light” és „zero” termékeket, melyekben kevesebb a cukor vagy egyáltalán nincsen.
Egy karnyújtásnyira az újév kezdete és az óév búcsúztatása, azaz itt a nyakunkon a szilveszteri buli, segítünk eldönteni, milyen virslit vegyetek.
Egy pillanatra volt időnk szusszanni a nagy karácsonyi hajtás után, de sokáig nem volt esélyünk lazítani, mivel egyből nyakunkon a szilveszter, ami végképp egy igazi eszem-iszom, dínom-dánom ünnepség. Az újévet éltető hupákolás egyik fontos pontja, hogy milyen virslivel is köszöntjük a 2017-es esztendőt.
Ismét közeleg a december vége, amikor a karácsonyi és az év végi felhajtásban mindenki óránként kap idegösszeomlást legalább kétszer, de valahogy mindig túljutunk rajta.
A 328 különböző sütemény elkészítése mellett az is nagyon fontos, hogy milyen szaloncukor kerül idén a fára. Vannak, akik csakis a bevált ízekhez nyúlnak, de vannak, akik minden évben újdonsággal próbálkoznak. Mi most a klasszikus kókuszos szaloncukrokat teszteltük.
Szerencsére már október végén rendre tele voltak a boltok Mikulás-csokikkal, de mi kivártunk, hogy teljes legyen a kínálat. Számtalan variációt láttunk már, de most picit szűkítettük a mezőnyt, és azokat tettük kosárba, melyek ismertebb márkák, a névtelen vackokat elkerültük.
Friss meggyel sajnos csak májusban és júniusban találkozunk, így az év nagy részében maximum befőttként fogyaszthatjuk vagy a fagyasztott gyümölccsel dolgozhatunk.
Túrós ételek közül az egyik legegyszerűbb a túrógombóc. Egyszerű édesség, amit talán minden gyerek robbanásig képes magába tölteni. Kipróbáltuk, mennyire ehetők a fagyasztott változatok.
Számtalan olyan élethelyzet van, amikor egyetlen megoldásként az instant ételek jöhetnek szóba élelemforrásként. Ilyen lehet egy pokoli másnap, egy rohanós nap, könnyed kollégiumi lét vagy éppen akár a férfinátha legsúlyosabb fajtája. Az instant kajákról elmondható, hogy nem szabad különösebben csodás gourmet élményt várni tőlük, kevés bennük az üde és friss alapanyag.
Egyre biztosabb, hogy rendesen benne vagyunk az őszben, mert 10 reklámból 8 legalább a megfázás tünetinek kezeléséről szól. Így, valamiféle ősi erő azonnal, minden náthával küzdő gondolatait a forró teához kergeti.
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz - olvashatjuk egyre több termékleírásban, ami azonban nem garancia rá, hogy amit megveszünk, valóban cukor nélkül készül. A Mit ettem ma tesztcsapata megvizsgálta és végigkóstolta a diabetikus és light termékeket, hogy kiderítse, pontosan mennyi cukrot tartalmaznak, és egyáltalán finomak-e. Lássuk!
Hol vegyünk túrós táskát, ha nincs időnk sütni? Erre a kérdésre kereste a héten a választ a Mit ettem ma tesztcsapata, akik végigjárták a legnagyobb boltokat, hogy végigkóstolják a kínálatot.
5 cukrászdát kerestünk fel azzal a céllal, hogy megtaláljuk a helyet, ahol a legjobban készítik az ország tortáját, a Balatoni Habos Mogyoróst. Íme az eredmény.
Nagy fába vágta a fejszéjét a Mit ettem ma tesztcsapata: végigkóstolta a legcsípősebb csiliszószokat és paprikakrémeket, melyeket itthon kapni lehet. A feladat nem volt egyszerű, rendesen meg is izzasztotta a fiúkat, ám végül vérrel és verítékkel, de sikerült megnevezni az "ajánlott" és "kerülendő" termékeket.
Idén a flakonos zöldteás üdítőket már teszteltük, de úgy éreztük, hogy az ősz beköszöntével a forró tea erejét is illik megvizsgálni. Bevásároltunk, és majdnem egy tucat különböző filteres zöld teával indultunk vissza a laborba. A legtöbb esetben citromos, esetleg lime-os ízesítést találtunk, de van teljesen tiszta zöld tea is.
A házi a legjobb, efelől senkinek nincs kétsége, néha azonban mindenki rákényszerül a bolti változatra. Csemege kolbászokat teszteltünk.
Az ajvár a szerbek életében legalább annyira fontos szerepet tölt be, mint a magyaroknál az Erős Pista. Főként húsételek mellé szokták kínálni, de mártogatósnak is jó, és sokféle ételt ízesíthetünk vele.
Extrudált kukoricapehely, de ahogy a legtöbben nevezik, a sós kukorica kuki. Kilenc különböző kukoricapelyhet vásároltunk, hogy megtudjuk melyik a legjobb közülük.
Közeleg az iskolaidőszak ismét, ezen felbuzdulva kezdtük el keresni a legjobb kakaós csigát. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen fajtával felpakolva eresztjük útnak az ifjúságot.
Kicsit még talán megelőzve a nagyik felől érkező gyümölcsáradatot, teszteltünk 10 különböző őszibarackbefőttet.
Miután végigkóstoltuk a hamburgereket a Szigeten, valami egészségesebb harapnivaló után néztünk, vagyis néztünk volna, ha nem csak hot dogost, pizzaszeletezőt és gyrosot lehetne találni minden bódéban. A Mit ettem ma tesztcsapata azért nem adta fel, és az egészséges kaják nyomába eredt a fesztiválon.
Kint jártunk a Szigeten, ahol a Mit ettem ma csapata arra a kérdésre kereste a választ, teljes-e a gourmet forradalom a fesztiválon, vagy lehet-e még találni klasszikus vagy akár retró burgereket. Ötféle hamburgert kóstoltak végig a srácok a nagy puffancsostól a pitáson és vegán át a retró klasszikusig. Lássuk, mire jutottak.