Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
KISS NOÉMI
Egészséges
MME
A szelídgesztenyéről sokaknak a gesztenyepüré jut eszébe, vagy a télen, a kályhás gesztenyesütők felől áradó finom sült gesztenye illata. Ez a gyümölcs azonban ezeknél az érzékszerveinkre gyakorolt ínycsiklandó hatásán túl, rendkívül figyelemre méltó tulajdonságokkal bír, ezért jó, ha nem csak idénygyümölcsként gondolunk rá!
Érzékenység és allergia
A múlt héten fesztiváloztunk a Balatonnál. A parton sétálgatva mindenhonnan lángos illat szállt a levegőbe. 3 napig sikerült a gyerekeket is távol tartanom a lángos sütős bódéktól, aztán úgy döntöttem, hogy csinálok nekik anya-féle lángost.
A cukkini nálunk olyan, amit sosem tudunk megunni. Hihetetlen, hogy mennyi finomságot lehet készíteni belőle!
Most van uborkadömping nálunk, a gazdaságból is rendesen kapunk, és a kertben is terem valamennyi. El is rakok belőlük, de frissen is szeretném változatosan az asztalra tenni - ezért örültem meg amikor a minap egy ebből készült isteni levest kóstoltam.
Kell tej, vagy nem kell tej? Egyre többször futhatunk bele a kérdésbe, vagy, mert érintettek vagyunk a témában - intolerancia okán -, vagy mert a környezetünkben felvetődik ez a téma. Saját véleményem szerint a tej, anyatej formájában gyermekeknek való táplálék, felnőtt korban nem indokolt a fogyasztása. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a tejet kiiktatni a hétköznapjainkból, boldogan szolgálok néhány kipróbált tippel és recepttel.
A héten már nagyon színes kosarat kaptunk a bio gazdaságból. Volt benne három féle saláta, zöldborsó, fejes káposzta, spenót - rebarbara! Először kompótot akartam a rebarbarából készíteni, de a kertben találtam két marék beérett epret, így a vége sütisütés lett.
Anyukám egyik specialitása volt a tejfölös eper: enyhén savanykás, de igazából édes desszert volt ez, amiből sosem tudott eleget készíteni. Ez a kókusztejszínes epersaláta ennek egy tejmentes, extrafinom változata.
A paleo életmód ma már nem jelent teljes lemondást az olyan klasszikusokról, mint a paradicsomos penne, a mákos metélt vagy a rakott tésztaételek. Persze ez nem volt mindig így.
Törekedjünk arra, hogy amit megeszünk, valóban a táplálékunk legyen, teljes értékű, egészséges és természetes, még akkor is, ha egy süteményről van szó.
A paleolit étrendben nem megengedett a búza-és a kukoricaliszt fogyasztása, ezért, ha valaki eszerint él, és süteményt vagy kenyeret szeretne sütni, ezeket valamivel helyettesíteni kell. A maglisztek azért csodálatos liszthelyettesítők, mert tartalmazzák a magok értékes tápanyagait, és némi értékes rosttal kiegészítve pont olyan jól gyúrhatóak, mint a gluténos társaik. Nézzük melyik mire jó, és mit tudnak még!
A húsvét közeledtével jó, ha van a birtokunkban olyan mindenmentes majonéz recept, amivel paleo étrend szerint étkezőismerőseinket vendégül láthatjuk. Ez a recept garantáltan olyan, mint a hagyományos házi változat, a blotit pedig több körrel lepipálja! Próbáljátok ki ünnepekkor, nem fogtok csalódni!
Addig kevertem, kavartam a konyhában, amíg sikerült egy igen finom mindenmentes kekszet sütnöm.
Imádom a közel-keleti konyhát, egyik kedvencem a thabbouleh vagy taboulé - ki, hogyan ismeri - amit nálunk is szeretettel kínálgatnak a gyrososok. Elmondom, hogyan lehet paleósan elkészíteni.
Nem igazán ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Édesen, vagy sósan, vékonyra sütve, vagy amerikai stílusban, de valahogy ez az étel az, ami itthon és külföldön egyaránt egy kedvenc. Állni azonban a tűzhely mellett senki sem szeret sokáig. Persze könnyű annak, aki 4 palacsintasütővel zsonglőrködik, mint annak idején mi, a Gundel Étteremben. A hétköznapokra épp úgy, mint a vasárnapi svédasztalra készítettük százasával ezt a finomságot.
Ha vendégségre kerül a sor, van egy abszolút kedvenc, ami nem hiányozhat asztalról. Idestova lassan már 5 éve, hogy életmódot váltottam, és még mindig meg tudom lepni a vendégeinket ezzel az egyszerű, finom és egészséges étellel: a tésztasalátával Próbáljátok ki ti is, biztos siker!
Az év eleje tele van nálunk ünnepekkel. Születésnapok, névnapok, Valentin-nap, farsang. És mi az, ami elmaradhatatlan mindegyikről? Persze! A torta!
A joghurtot mindannyian ismerjük és szeretjük. A natúrtól, a gyümölcsösön át, ma már extra fűszerezésű, ízesítésű készítmények hívogatják a különlegességekre vágyókat. Miért is szeretjük, mi is ez a finomság?
A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, és bár sokan a rohanásra hivatkozva hanyagolják, ez mégsem lehet kifogás, hiszen a reggelinket akár magunkkal is vihetjük - legyen az egy szendvics, egy muffin formában sült rántotta, vagy épp puding. Például chia magból.
Érdekességek
A mártai borzaska isteni fogás, kár, hogy aki laktóz és gluténérzékeny, ki kell, hogy hagyja még akkor is, ha az éppen az egyik kedvence - kivéve, ha így készíti el!
Néha bizony jól jön, ha tudunk magunkkal vinni a táskánkban valami elemózsiát. Ez lehet egy banán, vagy egy zsemle, de bizony a csokis keksz is sokszor jó szolgálatot tesz! Sőt! Ki ne örülne, amikor a dugóban araszol, megéhezik, és ott figyel egy kis dobozka, pár darab keksszel?
Hogy mit kezdjünk a húslevesből megmaradt szárnyashússal? Legyen belőle palacsinta! Hortobágyi. Akár paleósan is.
A karácsony bejglivel az igazi - még akkor is, ha az ember sem cukrot, sem lisztet, sem tejterméket nem ehet. Így kifejlesztettem az eredetihez leginkább hasonlító ízvilágú karácsonyi süteményt - íme a recept!
Elő a habverővel és mindennel, aminek kicsit is karácsonyi illata, színe van, és indulhat a sütés! Ez a sütőtökös-fahéjas-szekfűszeges-diós puszedli például biztosan ünnepi hangulatba hoz mindenki!
Az ünnepi készülődést sosem lehet elég korán elkezdeni: finomabbnál finomabb süteményekről beszélgetünk, hogy ki, mit készít majd - nálunk a linzer a favorit, ami nélkül nincs karácsony.
Ne hagyjunk mindent a karácsony előtti utolsó napokra, hiszen számos olyan feladat van, amit már hetekkel előtte el tudunk végezni - ilyen például a mézeskalács sütés is!
Nem csak édességekkel, süteményekkel tudjuk a téli, ünnepi hangulatot az asztalra varázsolni: a színes késő őszi zöldségekkel és gyümölcsökkel, varázslatos ízharmóniát csempészhetünk egy-egy fogás mellé.
Feltartóztathatatlanul közeledik a karácsony, így nem árt, ha elkezdjük törni a fejünket, kinek, mit is adhatnánk. Enni mindenki szeret, így egy jól kitalált, szépen csomagolt gasztroajándékkal nem nagyon lehet mellényúlni. Különösen, ha az valami ellenállhatatlan desszert.
Odavan a család a pudingért, de sem cukrot, sem tejet, sem tojást nem ehet senki? Itt egy mindenmentes változat - és a végeredmény ugyanolyan ellenállhatatlan, mint reklámokban szereplő krémeké!
Még odébb van ugyan a karácsony, de nekem már kezd megjönni a hangulatom az ünnepi készülődéshez. Vágyom a szegfűszeg, a fahéj, a alma, a dió, a narancs mámorító illatára, és nem tudom megállni, hogy ne süssek már most valami mézeset!
Idén nálunk is lesz halloween alkalmából tökparty! Erre az alkalomra tökösebbnél tökösebb ételekkel készülünk. Íme az egyik legtökösebb, a tökpite!