Azt gondolhatnánk, hogy főzés során a jól megszokott, banális mozdulatokból nem lehet baj, de sajnos a baleseti statisztikák nem ezt mutatják. Nézzük a veszélyforrásokat!
1. tüzek
A lakástüzek többnyire a konyhából indulnak, és legtöbbször a felügyelet nélkül hagyott zsír vagy olaj gyullad meg. Ha sok időt töltesz a konyhában, a balesetek elkerülése érdekében jó, ha megfogadod az alábbi tippeket.
- Ne hagyd felügyelet nélkül a működő tűzhelyet, sütőt.
- Ha hosszú a sütési és főzési idő, állíts be időzítőt, hogy véletlenül se feledkezz el róla.
- Minden gyúlékony anyagból készült tárgyat – edényfogót, konyharuhát, nejlont és papírt – tarts távol a főzőlaptól.
- Mindig tarts kéznél egy fedőt, hogy elfojtsd a kisebb tüzeket, amiket a lángra gyúló zsiradék okoz.
- Ha tűz keletkezik a sütőben, azonnal kapcsold le és hagyd zárva a sütő ajtaját.
- Ha a tűz kezelhetetlenné válik, hagyd el a házat és hívj segítséget a 112-es telefonszámon.
- Szerezz be egy otthoni használatra javasolt porral oltó készüléket.
2. Felbillenő tűzhelyek
Bár a legtöbb helyen beépített tűzhely van, gyakori, hogy a tűzhely önmagában áll a konyhában. Különösen a gyerekek vannak veszélyben: felmászva a nyitott sütőajtóra a tűzhely felborulhat. Mit tehetsz, hogy elkerüld a bajt?
- Ha lehet, rögzítsd a tűzhelyet megfelelő elemekkel.
- Soha ne tedd a sülteket vagy más ételeket a nyitva hagyott sütőajtóra.
- Amíg a hűl a sütő, tegyél egy törülközőt a sütő fogantyújára, hogy emlékeztesd magad arra, hogy forró.
3. kések
Tudtad, hogy nem csak éles késekkel okozhatsz magadnak komoly sérüléseket? A tompa kések valójában veszélyesebbek, mint az élesek, mert nagyobb erővel használod, így könnyebben csúszhat le a vágandó felületről. A balesetek és sérülések elkerülése érdekében:
- A késeket mindig éleztesd meg.
- Használj olyan vágódeszkát, aminek a felülete nem csúszik, a deszka alá pedig tegyél egy nedves konyharuhát, hogy nem mozduljon el.
- A testedtől tartsd távol a kést.
- A késekre húzz speciális élvédőt, és úgy tedd őket a fiókba, így elkerülheted, hogy megvágd a kezed.
4. Összetörő edények
A forró fogantyúk megéghethetnek, az üvegedények néha összetörhetnek – és ezek csak a leggyakoribb problémák az edényekkel.
- Ne tedd az edényeket közvetlenül a fagyasztóból a sütőbe és fordítva.
- Ne engedj hideg folyadékot forró edénybe, és ne tegyél forró edényt jéghideg felületre.
- Ha van repedt, töredezett tálad, edényed, azonnal dobd ki!
5. Konyhai robotgépek
Imádjuk a konyhai robotgépeket, mert megkönnyítik a munkát, de elég egy pillanatnyi kihagyás, és súlyos baleset lehet a vége.
- Soha ne hagyd sokáig bekapcsolva a gépet, mert túlmelegedhet.
- Ne nyúlj az aprítóba, ne próbáld meg kézzel elmosogatni a késeket. A legtöbb alkatrésze – beleértve a pengéket – mosogatógépben mosható.
6. Mikrohullámú sütők
A mikrohullámú sütő használata közben gyakoriak az égési sérülések.
- Légy óvatos, amikor eltávolítod a csomagolást vagy a fedőt a mikróban melegített ételről: a távozó gőz csúnya égési sérüléseket okozhat.
- Az ételeket a mikrohullámok nem egyenletesen melegítik át, ezért óvatosan kóstolj!
- Hagyd hűlni néhány percig a mikróban melegített ételt, mielőtt kiveszed és a legjobb, ha fogókesztyűvel nyúlsz hozzá.
7. botmixerek
A botmixer remek találmány, különösen, ha krémleveseket készítesz, ám jó, ha vigyázol, mert egyre több a baleset a használata közben.
- Ne dugd a kezed az edénybe, amikor működik a gép, és soha nem indítsd el úgy, hogy fogod a késeket!
- A pengék tisztításához engedj mosogatószeres vizet egy kisebb edénybe, hagyd benne ázni néhány percig majd öblítsd le és hagyd megszáradni.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- 5 SZUPER KONYHAI ESZKÖZ, AMIVEL AZ EDÉNYEK FEDELÉT HELYETTESÍTHETED>>>
- 7 TIPP, HOGY KRISTÁLYTISZTÁK LEGYENEK A KONYHAI KISGÉPEK>>>
- 11 TUTI KONYHAI PRAKTIKA, AMIVEL RENGETEG PÉNZT ÉS ENERGIÁT SPÓROLHATSZ>>>