Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Háziasszonyok rémálma: durva balesetek a konyhában

A konyha a legtöbb családban központi hely, ahol nemcsak kellemes pillanatok, hanem veszélyes helyzetek is akadnak. Összegyűjtöttük, mire vigyázz és segítünk, hogy ne a sürgősségin végződjön a sütés-főzés.

Azt gondolhatnánk, hogy főzés során a jól megszokott, banális mozdulatokból nem lehet baj, de sajnos a baleseti statisztikák nem ezt mutatják. Nézzük a veszélyforrásokat!

1. tüzek

A lakástüzek többnyire a konyhából indulnak, és legtöbbször a felügyelet nélkül hagyott zsír vagy olaj gyullad meg. Ha sok időt töltesz a konyhában, a balesetek elkerülése érdekében jó, ha megfogadod az alábbi tippeket.

  •  Ne hagyd felügyelet nélkül a működő tűzhelyet, sütőt.
  • Ha hosszú a sütési és főzési idő, állíts be időzítőt, hogy véletlenül se feledkezz el róla.
  • Minden gyúlékony anyagból készült tárgyat – edényfogót, konyharuhát, nejlont és papírt – tarts távol a főzőlaptól.
  • Mindig tarts kéznél egy fedőt, hogy elfojtsd a kisebb tüzeket, amiket a lángra gyúló zsiradék okoz.
  • Ha tűz keletkezik a sütőben, azonnal kapcsold le és hagyd zárva a sütő ajtaját.
  • Ha a tűz kezelhetetlenné válik, hagyd el a házat és hívj segítséget a 112-es telefonszámon.
  • Szerezz be egy otthoni használatra javasolt porral oltó készüléket.

2. Felbillenő tűzhelyek

Bár a legtöbb helyen beépített tűzhely van, gyakori, hogy a tűzhely önmagában áll a konyhában. Különösen a gyerekek vannak veszélyben: felmászva a nyitott sütőajtóra a tűzhely felborulhat. Mit tehetsz, hogy elkerüld a bajt?

  • Ha lehet, rögzítsd a tűzhelyet megfelelő elemekkel.
  • Soha ne tedd a sülteket vagy más ételeket a nyitva hagyott sütőajtóra.
  • Amíg a hűl a sütő, tegyél egy törülközőt a sütő fogantyújára, hogy emlékeztesd magad arra, hogy forró.

3. kések

Tudtad, hogy nem csak éles késekkel okozhatsz magadnak komoly sérüléseket? A tompa kések valójában veszélyesebbek, mint az élesek, mert nagyobb erővel használod, így könnyebben csúszhat le a vágandó felületről. A balesetek és sérülések elkerülése érdekében:

  • A késeket mindig éleztesd meg.
  • Használj olyan vágódeszkát, aminek a felülete nem csúszik, a deszka alá pedig tegyél egy nedves konyharuhát, hogy nem mozduljon el.
  • A testedtől tartsd távol a kést.
  • A késekre húzz speciális élvédőt, és úgy tedd őket a fiókba, így elkerülheted, hogy megvágd a kezed.

 4. Összetörő edények

 A forró fogantyúk megéghethetnek, az üvegedények néha összetörhetnek – és ezek csak a leggyakoribb problémák az edényekkel.

  • Ne tedd az edényeket közvetlenül a fagyasztóból a sütőbe és fordítva.
  • Ne engedj hideg folyadékot forró edénybe, és ne tegyél forró edényt jéghideg felületre.
  • Ha van repedt, töredezett tálad, edényed, azonnal dobd ki!

5. Konyhai robotgépek

Imádjuk a konyhai robotgépeket, mert megkönnyítik a munkát, de elég egy pillanatnyi kihagyás, és súlyos baleset lehet a vége.

  • Soha ne hagyd sokáig bekapcsolva a gépet, mert túlmelegedhet.
  • Ne nyúlj az aprítóba, ne próbáld meg kézzel elmosogatni a késeket. A legtöbb alkatrésze – beleértve a pengéket – mosogatógépben mosható.

6. Mikrohullámú sütők

A mikrohullámú sütő használata közben gyakoriak az égési sérülések.

  • Légy óvatos, amikor eltávolítod a csomagolást vagy a fedőt a mikróban melegített ételről: a távozó gőz csúnya égési sérüléseket okozhat.
  • Az ételeket a mikrohullámok nem egyenletesen melegítik át, ezért óvatosan kóstolj!
  • Hagyd hűlni néhány percig a mikróban melegített ételt, mielőtt kiveszed és a legjobb, ha fogókesztyűvel nyúlsz hozzá.

7. botmixerek

A botmixer remek találmány, különösen, ha krémleveseket készítesz, ám jó, ha vigyázol, mert egyre több a baleset a használata közben.

  • Ne dugd a kezed az edénybe, amikor működik a gép, és soha nem indítsd el úgy, hogy fogod a késeket!
  • A pengék tisztításához engedj mosogatószeres vizet egy kisebb edénybe, hagyd benne ázni néhány percig majd öblítsd le és hagyd megszáradni. 

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss