A házi vajas kifli elkészítéséhez elsőként felfuttatjuk az élesztőt 1 dl langyos tejben, kevés cukorral.
Ezután egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, a sót, hozzáadjuk a puha vajat, és a felfuttatott élesztőt.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét félrerakjuk, a sárgáját hozzáöntjük a tésztához, és kézzel, vagy géppel elkezdjük dagasztani, közben a tejet folyamatosan öntjük hozzá. Kissé ragacsos tésztát kell kapnunk.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd kétfelé osztjuk, gömbölyítjük.
A cipókat 4 felé osztjuk, egyenként vékonyra kinyújtjuk, és a felső harmadán 5 hosszanti bevágást ejtünk, majd feltekerjük kifli formára. A vágott rész lesz a kifli külső részén.
A kifliket tojásfehérjével lekenjük, tetszés szerint megszórjuk magokkal.
Rögtön hideg sütőbe toljuk, 200 fokra állítjuk be a hőfokot. Amíg a sütő melegszik, megkelnek a kiflik is. Kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.