Elkészítés: A tésztához való lisztet a gyúródeszkára mérem, hozzáadom a tojást, a sót, és fokozatosan adagolva a vizet összeállítom a tésztát (nehezen gyúrható és keménynek kell lennie).
Pár percig pihentetem, majd kinyújtom olyan vékonyra, hogy a gyúródeszka átlátszódjék alatta. Hagyom megszáradni, összetöröm. (A teljes kiszáradáshoz pár óra szükséges, előtte este szoktam a tésztát kinyújtani, reggelre a deszkán megszárad, csak össze kell törni.)
Amikor a főzést elkezdem, először egy serpenyőben a szalonnát kisütöm (ahogy elkezd sülni egy gerezd fokhagymát is teszek bele egészben, egy kis plusz ízt ad), majd a kisült a pörcöt szűrőkanállal kiszedem, félreteszem. Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzöm, leszűröm, a szalonna zsírjával összekeverem (ha sok a zsír vegyünk ki belőle). Ha szükséges, kicsit utána sózom.
Egy kerek sütőtálban összekeverem a tésztát a túró 2/3 részével, kb. 2 dl tejföllel, a szalonnapörc felével, és mikróban lefedve pár perc alatt átsütöm.
A maradék túróval, ízlés szerint tejföllel és szalonnapörccel megszórva frissen tálalom.