Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi túrós csusza

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 5 dkg csírás búzaliszt
  • (hagyományosan: 25 dkg finomliszt)
  • 1 tojás
  • 1/2-1 dl víz
  • csipet só
  • Valamint:
  • 50 dkg félzsíros tehéntúró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 25 dkg kolozsvári szalonna apró kockára vágva
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához való lisztet a gyúródeszkára mérem, hozzáadom a tojást, a sót, és fokozatosan adagolva a vizet összeállítom a tésztát (nehezen gyúrható és keménynek kell lennie).

Pár percig pihentetem, majd kinyújtom olyan vékonyra, hogy a gyúródeszka átlátszódjék alatta. Hagyom megszáradni, összetöröm. (A teljes kiszáradáshoz pár óra szükséges, előtte este szoktam a tésztát kinyújtani, reggelre a deszkán megszárad, csak össze kell törni.)

Amikor a főzést elkezdem, először egy serpenyőben a szalonnát kisütöm (ahogy elkezd sülni egy gerezd fokhagymát is teszek bele egészben, egy kis plusz ízt ad), majd a kisült a pörcöt szűrőkanállal kiszedem, félreteszem. Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzöm, leszűröm, a szalonna zsírjával összekeverem (ha sok a zsír vegyünk ki belőle). Ha szükséges, kicsit utána sózom.

Egy kerek sütőtálban összekeverem a tésztát a túró 2/3 részével, kb. 2 dl tejföllel, a szalonnapörc felével, és mikróban lefedve pár perc alatt átsütöm.

A maradék túróval, ízlés szerint tejföllel és szalonnapörccel megszórva frissen tálalom.

Megjegyzés

Nagyon ritkán szoktam friss tésztát gyúrni, mert nagyon jó minőségű kész tésztákat lehet kapni. Ebben az esetben a tönkölyliszttel készített tésztát szeretettem volna kipróbálni. Teltebb, gazdagabb ízű a tészta, és egészségesebb a hagyományosnál, családomnak nagyon ízlett ebben a változatban.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss