Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi túrós batyu

55 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A túrós batyu elkészítéséhez egy mély tálba szitáljuk a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntünk 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjainkkal jól összekeverjük. A liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük a kovászt. Letakarjuk az edényt, és kb. 3-5 percig várunk, amíg felfut az élesztő.
  2. Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még pici lisztet vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órán át pihentetjük, amíg a duplájára nő.
  3. Közben a túrót villával szétnyomkodjuk, azután hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.
  4. Amikor megkelt a tészta, lisztezett, sík felületre borítjuk, és finoman átgyúrjuk, majd kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk. 8 × 8 cm-es kockákra felvágjuk. A tésztára túrókrémet teszünk (kb. 1 ek.), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta.
  5. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. Amíg melegszik a sütő, a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, és hagyjuk még picit pihenni. A forró sütőbe toljuk a tepsit, és kb. 20 perc alatt készre sütjük a batyukat.
  6. A megsült és kihűlt batyukat megszórjuk porcukorral. 

Megjegyzés

Finom reggeli, uzsonna bármikorra. - Tündi konyha

Ezek is érdekelhetnek

Friss