Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi savanyúságok

Bár ma már nagyon sokféle savanyúság kapható a piacokon és az üzletekben, s általában nem is rosszak, azért azt senki sem vitatja, hogy az otthoni savanyúságnak más az íze. Most néhány szokásos és néhány különleges savanyúság receptjét olvashatjátok.

Hagyományos savanyúságok

Vizes uborka
A szép, hibátlan uborkákat megmossuk, nagy edénybe tesszük, és sós vízzel leforrázzuk, 1 liter vízhez 2 dkg sót véve. Ebben a sós lében hagyjuk kihűlni. Az üvegek aljára kaprot, meggyfalevelet és szemes borsot rakunk, függőlegesen, szorosan egymás mellé beleállítgatjuk az uborkákat, és tetejüket hámozott, hosszában félbe vagy négyrét vágott tormával szorítjuk le. A sós vizet még egyszer felforraljuk, kihűtjük, és az uborkára öntjük. Azonnal leköthetjük, és a kamrába tehetjük. Ne tartsuk el január-februárnál tovább.


Ecetes uborka
Apró, 6-8 cm-es, frissen szedett, egészséges uborkákat több vízben megmosunk, üvegbe rakunk. Fűszereket rakhatunk közéjük: kaprot, tormát, gyömbért, meggyfalevelet, hosszú csöves paprikát, ízlés szerint. Egy liter vízhez 1-2 dl ecetet, 2 dkg sót és 4 dkg cukrot számítunk, az ecetes vizet felfőzzük, és langyosra hűtve az uborkára öntjük. Pergamennel vagy celofánnal kötjük le.


Paradicsompaprika ecetben
Szeptemberben a szépen kifejlett, húsos paprikákat rakjuk el ecetbe, de a paprika teljesen hibátlan legyen. Jól megmossuk, vízben azonban sokáig ne hagyjuk állni. Szárait vágjuk rövidre, és egészben hagyva tegyük nagyobb üvegekbe. Enyhén ecetes-sós-cukros vizet forralunk, lehűtjük, a paprikára öntjük. Hogy a paprikák ne emelkedjenek fel a vízben, két pálcikát keresztbe helyezünk az üveg hajlásába. Lekötjük és szárazgőzbe tesszük. Felbontás után nem szükséges egyszerre fogyasztani, mert az ecetes vízben továbbra is megmarad.


Ecetes szilva
A teljesen hibátlan, nem túl érett, még kemény szilvákat megmossuk, üvegekbe rakjuk. Az üvegeket teletöltjük hideg vízzel – így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükségünk –, majd a vizet leöntjük, beleteszünk literenként 1 dl ecetet, 25 dkg cukrot, 2-3 szegfűszeget és egy darabka fahéjat. Jól felforraljuk, utána langyosra hűtjük, és az üvegekbe tett szilvára szűrjük. A tetejére egy késhegynyi benzoesavas nátriumot teszünk, lekötjük, és mindjárt a helyére tehetjük, nem kell kigőzölni.


Sültpaprika-saláta
A szép húsos zöldpaprikákat megmossuk, megtörölve a tűzhely lapjára tesszük – gáztűzhelynél vastag védőlemezt tegyünk alá – és kis lángon átsütjük. Ezután tálba tesszük, egy kissé megsózzuk, és letakarjuk, hogy a gőzben álljon. Vékony héját lehúzzuk, kicsumázzuk, szeletekre vágjuk, és kisebb üvegekbe rakjuk, hogy lehetőleg egyszeri használatra elfogyjon. A szokásosnál savanyúbb ecetes salátalevet készítünk, megsózzuk, megcukrozzuk, felforraljuk, és még forrón a paprikára öntjük. Tetejére kb. egy ujjnyi olajat öntünk, lekötjük, és a forrástól számított fél óráig lassan kigőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.


Ecetes hagyma
Az apró hagymákat megtisztítjuk, és sós-ecetes vízben 1-2 percig forraljuk. Ezután leszűrjük, a hagymákat kisebb befőttes üvegekbe tesszük. Sóval, cukorral, törött borssal, esetleg tárkonylevéllel ízesített salátaecetet készítünk, felforraljuk, majd ha lehűlt, a hagymára öntjük. Lekötjük. Nem kell kigőzölni, azonnal a kamrába tehetjük. Hűvös helyen tartsuk.


Karfiol pritaminpaprikával
2 kg karfiolt alaposan megmosunk, rózsáira szedünk. Fél kg pritaminpaprikát megmosunk, kicsumázunk, gerezdekre vágunk. 3 szál póréhagymát megmosunk, vastag karikákra vágunk. Az üveget elmossuk és hagyjuk lecsepegni. A savanyúságtartósítót elkeverjük 1,8 l vízzel, és 5 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük a 4 dl 10%-os ecetet, és hagyjuk kihűlni. A zöldségeket üvegbe rakjuk, annyi levet öntünk rá, hogy ellepje. Az üvegeket lezárjuk és hűvös, száraz helyre tesszük.

A különleges savanyúságokhoz kattints tovább!


Különleges savanyúságok


Különleges fokhagyma
Hozzávalók 2 db 2 dl-es üveghez: 10 fej zsenge fokhagyma, 2 dl száraz fehérbor, 1 dl borecet, 2 evőkanál kristálycukor, 2 babérlevél, 1 kávéskanál egész bors
A fokhagymafejeket megtisztítjuk. A bort, a borecetet, kevés vizet, a cukrot, a babérlevelet, az egész borsot, 1 kávéskanál sóval összekeverjük, és felforraljuk. A fokhagymát a forrásban lévő pácléhez adjuk, majd ha felforrt levesszük a tűzről. A fokhagymát leszűrjük, és kis üvegekbe rakjuk, majd a levét a fűszerekkel ismét felforraljuk, és a fokhagymára öntjük. Légmentesen lezárjuk, és száraz, hűvös helyre tesszük.


Provánszi marinírozott zöldség

Hozzávalók kb. 7 db 370 ml-es üveghez: 3 db piros, 3 db sárga kaliforniai paprika, 50 dkg cukkini, 50 dkg padlizsán, 50 dkg apró paradicsom. A pácléhez: 5 dl fehébor, 5 dl fehérborecet, 5 dl víz, 1/2 citrom szeletelve, 1 evőkanál mustármag, 15-15 szem szegfűszeg és fekete bors, 3 kávéskanál só, 30 dkg cukor, 5 fokhagymagerezd, 1/2 csomó kakukkfű, 2-3 ág rozmaring, 1 tasak tartósítószer
A paprikát félbevágjuk, széles csíkokra szeleteljük. A cukkini és a padlizsán végeit levágjuk és felszeleteljük. A paradicsomot keresztbe bevágjuk, forrásban lévő vízbe mártjuk. Héját lehúzzuk, félbevágjuk. A pácléhez felforraljuk a bort, ecetet, vizet, a citromszeleteket, mustármagot, szegfű- és feketeborsot, sót és cukrot, majd lefedve 10 percig hagyjuk forrni. Utána a hozzáadott paprikával 7 percig, a cukkinival és a padlizsánnal további 2 percig forraljuk. Végül beletesszük a paradicsomot, és a levet felforrósítjuk. A fokhagymát szeletekre vágjuk. A kakukkfű- és rozmaringleveleket letépkedjük. A zöldségeket habszedő kanállal kivesszük a léből, és a fokhagymával, kakukkfűvel, rozmaringgal együtt az előkészített üvegekbe töltjük. A levet fedő nélkül ismét kb. 10 percig forraljuk, utána levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a tartósítószert. Átszűrjük, és az üvegeket peremig töltve a zöldségekre öntjük. Mindegyiket lezárjuk és a tetejükre fordítva kb. 5 percig állni hagyjuk.


Édes-savanyú tök
Hozzávalók: 4 kg tök, borecet és víz (1 kg, előkészítés után mért tökhöz 1,25 dl ecet és 1,25 dl víz). Az ecet és cukoroldathoz: 65 dkg cukor, 5 dl borecet, 5 dl víz, 4 szegfűszeg, 20 g feketebors, 4 babérlevél, 2 fokhagymagerezd, 4 szárított, piros csilipaprika, 1 tasak tartósítószer
A tököt negyedeljük, belsejét kiszedjük, meghámozva kis kockákra vágjuk, tálba tesszük. Az ecetet és a vizet elvegyítjük, a tökre öntjük, és letakarva egy éjszakán át hűvös helyen tartjuk. Ezután a tököt habszedő kanállal kivesszük és lecsöpögtetjük. Az ecetes cukoroldathoz a cukrot felforraljuk az ecettel, vízzel, szegfűszeggel, borssal, babérlevéllel, fokhagymával és a csilivel. A tököt adagonként kb. 5 perc alatt üvegesre (nem túl puhára) pároljuk benne, majd az előkészített üvegekbe tesszük. A levet újra felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a tartósítószert. Átszűrve, az üvegeket peremig töltve, azonnal a tökre öntjük. Ezután mindegyiket lezárjuk és tetejükre fordítva kb. 5 percig állni hagyjuk.


Magyaros zöldségsaláta
Hozzávalók: 1 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 1 kis fej (kb. 75 dkg) fejes káposzta, 1 nagy hagyma, 1 pepperoni. Az ecet-cukor oldathoz: 1 l fűszer- vagy fehérborecet, 1,5 l víz, 15 dkg cukor, 4 kávéskanál só, 3 evőkanál fekete bors, 1 tasak tartósítószer
A paprikát félbevágjuk, keskeny csíkokra szeleteljük. A paradicsomot negyedeljük. A káposztát nyolcadoljuk, legyaluljuk. A hagymát, a pepperonit vékony karikákra vágjuk. Valamennyi hozzávalót összekeverjük és az előkészített üvegekbe töltjük. Az ecet-cukor oldathoz az ecetet felforraljuk a vízzel, cukorral, sóval és borssal. Keverés közben forraljuk, amíg a cukor feloldódik. Az oldatot tűzforrón a zöldségekre öntjük, az üvegeket lezárjuk. 12–24 óra múlva az oldatot leöntjük, felforraljuk, a tűzhelyről levéve belekeverjük a tartósítószert, majd a forró folyadékot peremig a zöldségekre öntjük. Az üvegeket lezárjuk és tetejükre fordítva 5 percig állni hagyjuk.


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss