Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi praktikák, hogy megelőzd a felfázást

Sokan úgy hisszük, hogy a felfázást csak a hideg idő okozhatja, pedig a legtöbb esetben a baktériumok felelősek a kellemetlen, olykor fájdalmas tünetekért.

Tünetei felismerhetőek: elsőként a gyakori vizelési inger jelzi, hogy valami nincs rendben, amit kicsivel később már égő, csípő érzés is kísér. Ezután jelentkezhetnek a fájdalmas alhasi görcsök. Véres vizelet, láz, hidegrázás csak súlyosabb esetekben szokott előfordulni.

Mit tehetünk ellene?

1. Irány a fürdőszoba!

A hüvely és a végbélnyílás közelsége miatt a mikroorganizmusok a könnyen a húgyhólyagba kerülhetnek. Ezért is van az, hogy a nők könnyebben áldozatául esnek ennek a betegségnek, mivel ezek a szervek esetükben közelebb vannak egymáshoz. Ezek a baktériumok azonban a szexuális aktus során is bekerülhetnek a húgycsőnyílásba, onnan pedig egyenesen felfelé, a hólyagba juthatnak. Ezért különösen fontos nőknél a szeretkezés utáni vizeletürítés. Ha ugyanis ezeket a bacilusokat nem pisiljük ki röviddel az aktus után, a pangó vizeletben könnyedén elszaporodhatnak a fertőzést okozó baktériumok.

1. Próbáljuk ki az áfonyát

Az áfonya tartalmazhat olyan összetevőt, amely megakadályozza, hogy a baktériumok a húgyutak falához tapadjanak, emellett magas vitamin és antioxidáns tartalma erősítheti az immunrendszert, így jobban ellenállunk a különböző fertőzéseknek.

3. Igyunk sok vizet

A folyadékfogyasztásnak fontos szerepe van a megelőzésben, ugyanis a víz segít kiöblíteni a baktériumokat a húgyutakból. Akkor is érdemes több vizet innunk, ha már elkaptuk a fertőzést, mert így gyorsabban kiürülnek a baktériumok a szervezetünkből, bár olyankor már fájdalmas lehet a vizelés, gondoljunk arra, hogy ha sokat iszunk, hamarabb meggyógyulunk!

4. Ne tartsuk vissza!

A vizelet visszatartása vagy a vizelési inger figyelmen kívül hagyása lehetővé teheti a baktériumok elszaporodását a húgyutakban. Ezért rendkívül fontos, hogy ne tartsuk vissza, ha menni kell, menjünk! Az is fontos, hogy ne kapkodjunk, győződjünk meg arról, hogy vizeléskor teljesen ürítsük ki a hólyagunkat. Arra is figyeljünk, hogy mindig elölről hátrafelé töröljük meg magunkat a WC papírral vagy nedves törlőkendővel.

5. Szedjünk probiotikumokat

A probiotikumok elősegítik az egészséges emésztést, ezáltal az immunitást, mivel az immunrendszerünk nagy része az emésztőrendszerünkben van. Ha rendszeresen csinálunk egy probiotikum kúrát, akkor elkerülnek minket a vírusok, baktériumok, így a felfázás is. Ha már megbetegedtünk, és antibiotikumot kell szednünk, akkor pedig még fontosabb, hogy mellette probiotikumot is juttassunk a szervezetünkbe, mivel az antibiotikumok nem csak a rossz, hanem a jó és számunkra fontos baktériumokkal is elbánnak, ráadásul a probiotikumok csökkenthetik a húgyúti fertőzés kiújulását is.

6. C-vitamin

A C-vitamin bevitelének növelése segíthet az immunrendszer erősítésében. Együnk minél több savanyú káposztát, édes piros paprikát, petrezselymet, brokkolit, karfiolt, grapefruitot, kivit, narancsot és áfonyát.

7. Csak kényelmesen!

A pamutbélésű és laza fehérnemű viselése segít tisztán és szárazon tartani az érintett területet, ezzel megelőzhetjük a fertőzés kialakulását, a baktériumok elszaporodását, de enyhítheti a már meglévő húgyúti fertőzés tüneteit is. A szűk ruházat és bizonyos típusú szövetek viszont megtartják a nedvességet, amely lehetővé teszi a baktériumok elszaporodását a nemi szervek területén, és ez súlyosbíthatja a fertőzést.

8. Ne fürödjünk!

A hideg téli estéken igazán jól tud esni elmerülni egy kád forró vízben, de ha tehetjük, mégis inkább zuhanyozzunk, mert ezzel megelőzhetjük a húgyúti fertőzéseket.

9. Együnk fokhagymát!

A fokhagyma és a fokhagymakivonat antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így képes lehet megakadályozni a baktériumok növekedését a húgyúti fertőzések megelőzése érdekében.

Amikor nagyobb az esélye
A menopauza és a terhesség két olyan biológiai folyamat, amely megváltoztatja szervezetben a baktériumok összetételét és ez olyan körülményeket teremt, amelyek valószínűbbé teszik a húgyúti fertőzéseket.
Mikor kell orvoshoz fordulni?
Bár sok mindent megtehetünk, hogy megelőzzük a felfázást, és ha már kialakult, akkor is segíthetnek a házi praktikák, mégis fontos, hogy ha nem múlnak a panaszok néhány napon belül, akkor keressük fel a házi orvosunkat. A húgyúti fertőzéseknek ugyanis súlyos szövődményei lehetnek, ha kezeletlenül maradnak. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha belázasodunk, hányingerünk van, vagy véres a vizelet. Ha nem kapunk kezelést, a fertőzés feljebb terjedhet a vesékre vagy a húgyvezetékekre, ami károsíthatja a veséket, és átterjedhet a véráramba, ami életveszélyessé válhat.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss