Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 jó tanács a tökéletes házi pizzához

Kemence nélkül is fantasztikusan finom pizzát süthetsz otthon, ha tudod a módját. Beavatunk minden titokba, és ezentúl nem kell attól tartanod, hogy hidegen hozza a futár.

1. Pizzatészta

A jó pizza alapja kívül ropogós, belül levegős, már beleharapni is élvezet. A klasszikus recepthez csupán liszt, élesztő, só és víz kell. Ügyelj a mennyiségi arányokra, alaposan dolgozd ki a tésztát, és tartsd be a kelesztési időket!

2. Liszt 

Pizza készítéséhez az olaszok a dupla nullás (tipo 00 vagy doppio zero) lisztre esküsznek. Nagyobb élelmiszerboltokban hazai pizzalisztet (BF-00) is lehet vásárolni. Ha ilyet nem kapsz, vegyél BL-51 jelölésű sima búzalisztet. Ezektől a nagyon finomra őrölt és többször átszitált fehér lisztektől a tészta selymesebb és rugalmasabb, könnyen és jól nyújtható lesz, továbbá kevésbé ragad.

3. Élesztő

Az eredeti olasz pizzához hagyományosan sörélesztőt használnak, de a normál élesztő ugyanúgy megfelel. A szárított (instant) fajta akár felfuttatás nélkül is könnyen elvegyíthető a liszttel, a frisset azonban fel kell oldani langyos vízben. Meleg környezetben hatékonyabban kifejtik a hatásukat, de vigyázat: 45 fok felett az élesztőgombák elpusztulnak.

4. Adalékok

Az élesztőben lakozó gombákat a recepttől függően szorgosabb munkára ösztökélheted egy kanálka cukorral vagy mézzel. Egy öntetnyi olívaolaj vagy tej hozzáadásával selymesebbé teheted a tésztát.

5. Dagasztás

Keverőtálban állítsd össze a tésztát kézi mixer dagasztószárával, majd lisztezett felületen kézzel dolgozd tökéletesen simára. Gyürkőzz neki, mert 10-20 percbe is beletelhet, mire selymes és ruganyos lesz! Ehhez a kezed melege is hozzájárul. Ha a tészta morzsalékos vagy ragad, dagasztás közben állagtól függően korrigálhatod egy pici víz, esetleg olívaolaj, illetve liszt hozzáadásával. Akkor jó, ha enyhén nedves felületű, és sem a munkalapra, sem a kezedre nem ragad.

6. Kelesztés

Kidagasztás után a letakart tésztát meleg, huzatmentes helyen hagyd a duplájára dagadni kb. 1,5 óra alatt. Nem fog kiszáradni, ha folpakkal takarod le, vagy a kelesztőtálban megforgatod egy kanálnyi olívaolajon, mielőtt lefeded konyharuhával. Miután megkelt, öntsd ki lisztezett felületre, és erőteljesen gyúrd néhány percig, miközben kinyomkodod belőle a levegőt. Végül a tenyered alatt görgetve formázd gombóccá, és lisztezett felületen vagy edényben, letakarva hagyd pihenni még egy kis ideig.

A klasszikus pizzatésztát legalább 2-3 órát kell keleszteni. Ne türelmetlenkedj, mert a tészta ettől lesz finom, egyenletes. Kelesztés után zárható dobozban vagy szorosan folpakba csomagolva néhány napig akár a hűtőben is eláll, ha nem akarod rögtön megsütni.

7. Nyújtás

Az alaposan kidolgozott és megkelt, szoba-hőmérsékletű tésztát lapítsd le lisztezett felületen, és igazítsd formára. (Szakadni fog, ha ragadós vagy hideg!) Forgasd körkörösen, és mindkét kezed ujjaival húzogasd, illetve tenyérrel nyújtogasd kifelé. Az igazi olasz pizza tésztája egészen vékony, a szélén is csak 1 cm magas. A legegyszerűbben sodrófával tudod egyenletes vastagságúra nyújtani a tésztát.

8. Vastagság

Nemcsak ízlés kérdése: a szósszal megkent vékony pizzalapot könnyen eláztatja egy gazdag feltét. Megelőzheted a bajt, ha a tésztát vastagabbra hagyod vagy megpakolás előtt elősütöd.

9. Sütés

A pizzakemencék belső hőmérséklete elérheti az 500 fokot, így nem csoda, hogy 1,5-2 perc alatt elkészül bennük a világ egyik legnépszerűbb étele.

A konyhai tűzhely sütőjét legfeljebb 250 fokra lehet felfűteni. Állítsd be a maximumra (légkeverés funkciónál 220-230 fokra), és melegítsd fel a tepsivel vagy a sütőlappal együtt. Amint kellően felforrósodott, vedd ki a tepsit, szórd meg finoman liszttel, és tedd bele a készre nyújtott tésztát. Kanalazd rá a szószt, rakd rá a feltétet, majd told be a sütőbe 7-8 percre.

Lyukacsos aljú pizzatepsiben jobban átsül és az alján is megpirul a tészta, mert ebben ugyanazt a hőt kapja alulról, ami felülről is éri.

Kaphatók kerámiabevonattal ellátott pizzasütőformák is.

Természetes kőlap vagy porózus mázatlan kerámiából (samottból) készült pizzakő segítségével kemencévé változtathatod a légkeveréses, a normál elektromos vagy a gázsütődet. Helyezd a követ közvetlenül vagy rácson a sütő aljába, fűtsd fel a sütőt a maximumra, és hagyd még 20-30 percig (régi gáztűzhelynél 40-50 percig) melegedni. A megrakott pizzát lapáton csúsztasd a forró kőre vagy samottra, és süsd 5-10 percig.

A kövön sült pizza alja finom ropogós és barna lesz, nem ázik el, mint a tepsin. Akkor van készen, ha a széle foltokban megbarnult.

+ 3 recept pizzatésztához

Paleo pizzatészta

1 adaghoz tálkában vagy bögrében keverj el 1 ek gluténmentes instant élesztőt 1 ek folyékony mézzel és 6 cl langyos vízzel, majd hagyd állni kb. 5 percig, amíg felhabzik. Keverőtálban vegyíts el 8 dkg mandulalisztet 10 dkg burgonyakeményítővel és 1 tk tengeri sóval. Adj hozzá 1 ek olívaolajat, 1,5 tk almaecetet és 1 db tojásfehérjét, majd dolgozd össze. A kissé ragacsos tésztát takard le folpakkal, és szobahőmérsékleten keleszd kb. 90 percig. Közben a sütőt tepsivel együtt melegítsd elő a maximumra kb. 30 perc alatt. A megkelt tésztát sütőpapíron húzkodd-nyomkodd kerek lappá, majd emeld át a tepsibe, és a forró sütőben süsd elő 6-8 percig. A sütőből kivéve kend meg, rakd meg tetszőleges feltéttel, végül süsd készre további 2-3 perc alatt.

Gyors pizzatészta élesztő nélkül

2 adaghoz keverőtálban vegyíts el 28 dkg lisztet 1 ek sütőporral és 1/4 tk sóval. Adj hozzá 6 dkg puha vajat és 2,4 dl tejet, majd dolgozd össze kézi mixer vagy konyhai robotgép dagasztószárával. A kissé ragadós masszát öntsd belisztezett munkalapra, és kézzel dagaszd ruganyosra. Nyújts belőle 2 db vékony, kerek lapot, kend meg pizzaszósszal, pakold meg tetszőleges feltéttel, és süsd meg 230-250 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt.

Túrós-olajos pizzatészta

2 adaghoz keverőtálban törj össze villával 12,5 dkg zsírszegény túrót, majd alaposan keverd össze 1 db tojással és 5 ek olívaolajjal. Egy másik tálban vegyíts el 20 dkg lisztet 1 tk sütőporral és 1 tk sóval. Apránként dolgozd a túrós keverékbe kézi mixer dagasztószárával, majd lisztezett munkalapon gyúrd simára. Nyújts belőle kerek lapokat, kend meg szósszal, rakd meg valamilyen feltéttel, és máris sütheted.

Ezek is érdekelhetnek

Friss