Hozzávalók:
olívaolaj
2 bögre apróra vágott répa
4 bögre apróra vágott hagyma
2 bögre apróra vágott kaliforniai paprika
2 bögre apróra vágott szárzeller
5 gerezd fokhagyma
2 ek oregano
2 ek bazsalikom
1 1/2 bögre paradicsompüré
8 bögre hámozottparadicsom-konzerv
2 bögre víz
só
bors
ELkészítés:
1. Egy nagyobb serpenyőben közepesen hőmérsékletes felhevítjük az olívaolajat, és hozzáadjuk a sárgárépát. A répákat kb. 10 percig pároljuk, amíg kissé megbarnulnak.
2. Ezután hozzáadjuk a felaprított hagymár, a kaliforniai paprikát, a zellert és a vékonyra szeletelt fokhagymát. Oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal ízesítjük, majd addig pároljuk együtt a zöldségeket, amíg kissé megpuhulnak és megkaramellizálódnak.
3. Hozzáadjuk a pardicsompürét, jól elkeverjük a zöldségekkel, és pár percig főzzük együtt, amíg a szósz kissé megbarnul és illatozni kezd. Ezután hozzáadjuk a konzervparadicsomot, az egészet felforraljuk, majd visszavesszük a hőfokot, és lassú tűzön legalább 1 óráig főzzük.
4. Az elkészült szószt turmixgépben pürésítjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd légmentesen zárható fagyasztótasakokba adagoljuk, és a mélyhűtőbe tesszük.
TIPP: A fagyasztóban 1 hónapig eláll a paradicsomszósz, felhasználás előtt fél bögre vízben kissé felmelegítjük, és már fogyasztható is!