Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elfogyott a mosogatótabletta? Így készíts filléres tisztítószert otthoni alapanyagokból

Elfogyott otthon a mosogatótabletta, vagy még jobban óvnánk a környezetünket és az egészségünket? Készítsünk otthon természetbarát és hatásos tisztítószert!

Elég körülnézni a kamrában, hogy összeállíthassuk az edényeink, tányérjaink számára csillogó tisztaságot varázsoló szert, ráadásul olyat, amit a mosogatógépünkben is bátran használhatunk – olvasható a Fanny magazinban.

Amellett, hogy a készen vásárolható mosogatótabletták igencsak borsos áron kaphatók, sokunk számára egyre fontosabb a műanyag- és vegyszermentes élet.

A mosogatógép ma már nem luxus, sőt ezzel sok időt és vízdíjat spórolhatunk, de hogy a pénztárcakímélő része megmaradjon, érdemes kipróbálni a házilag készített, jóval barátságosabb árú tisztítószert.

Mennyit keverjek?

Többféle receptet is találhatunk a házilag készített tablettákra, érdemes kipróbálni közülük párat, hogy megtaláljuk azt, ami a mi gépünknek és igényeinknek megfelel. Mivel többféle méretben kaphatóak a mosogatógépek – a kisebb, asztali változattól az egészen nagy befogadóképességűig – és a saját igényeinkre szabva pakoljuk be a tányérokat, poharakat – szellősen vagy éppen szorosan egymás mellé –, érdemes néhány próbát végezni, hogy mennyi saját készítésű szert töltsünk a gépbe. Mutatunk néhány receptet, amit kipróbálhattok.

Alaprecept

Hozzávalók:

Körülbelül 15 darab tablettát készíthetünk a következőkből:

  • 4 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál citromsav vagy borkősav
  • 1 evőkanál mosószóda
  • 2 evőkanál só
  • pár csepp illóolaj (elhagyható)
  • víz

Szükségünk lesz még egy szilikonformára vagy jégkockakészítő formára, amibe beleöntjük a keveréket.

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverjük el az összes száraz hozzávalót. Ezután fokozatosan, kis mennyiségben adagoljuk hozzá a vizet egészen addig, míg sűrű, krémes massza lesz belőle.
  2. Közben egy kicsit elkezd pezsegni, de ez teljesen normális, nem kell megijedni tőle. Adjuk hozzá az illóolajat.
  3. A keveréket nyomkodjuk bele a szilikonformába vagy jégkockakészítőbe úgy, hogy minél jobban tömörítjük. Néhány óra múlva már használhatjuk is. Az öblítőfakkba önthetünk egy kis ecetet, amitől még jobban fognak csillogni a poharak.

Mosódióval is lehet

Aki ruhamosáshoz használ mosódiót, az kipróbálhatja a mosogatógépben is: helyezzen 4-5 darab, félbevágott mosódiót egy mosózsákba, és rakja az evőeszköz-tároló kosárba, majd indítsa el a gépet.

Egyből a gépbe

Ha nem szeretnénk előre elkészíteni a tablettát, akkor használhatjuk a mosogatószertartó tartályba szórva is a természetes szereinket: rakjunk bele két teáskanál citromsavat és egy teáskanál szódabikarbónát. Ez a mennyiség a gép nagyságától függően változhat, de az arányokat tartsuk meg.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss