hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi kolbász

60 perc
egyszerű
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst a zsíradékkal jól összekeverem. Lehetőleg egy nagyobb és laposabb edénybe. Tetejére elsimitom a pépes fokhagymát, megszórom a köménymaggal, majd elteritem rajta a sót és a pirospaprikát úgy, hogy a húsmennyiséget szépen beteritse.
  2. Jól átgyurom a húst és a füszereket. Ezt a müveletet mindaddig ismétlem, amig a kolbászhús át nem veszi a gyönyörü piros szinét. Javaslat: ha nem frissen vágott sertésből (pulykából) készül a kolbász, akkor rövid időre konyhamelegen hagyom, mert igy a füszereket jobban el tudom dolgozni a hússal.
  3. Töltés: 1 csomag marha (vagy sertés: de ez általában elég vékony) sózott vékonybél kell hozzá. Ha nincs kolbásztöltőd, akkor úgy is megoldható (bár igy egy kicsit hosszabb ideig tart a töltés), hogy vásárolsz egy műanyag, szélesebb szájú töltőcsövet.
  4. A belet felhúzom a töltőcsőre és a töltőcső szélesebb részébe rakom a húsgombócokat és egy fakanál nyelével nyomkodom le a húsokat a bélüregbe (Ez igy elég kezdetleges, de ha csak 1-2 kg-ot készítek, akkor nem szükséges a komoly töltő megvásárlása).
  5. A belet jól ki kell mosni a sóból, majd hidegvizben kiáztatni. Elegendő annyi áztatás, amíg a húsokat összekeverem. Az elkészült kolbászokat azonnal, frissen is lehet sütni, de ha több mennyiség készül, akkor érdemes vagy fagyasztó szekrénybe rakni (2-3 hónapig nem fehéredik ki a paprika), vagy felfüstölteni és eltenni későbbi időszakokra.

Megjegyzés

A mennyiséget 10 kg-ra adom meg.
Természetesen ennél kevesebbet is lehet késziteni, csak akkor a hozzávalókat vissza kell osztani. - Bocuska

Ezek is érdekelhetnek

Friss