hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi kifli fehér és teljes kiőrlésű liszttel

60 perc
egyszerű
átlagos
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, majd a feléhez hozzákeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután letakarjuk, és pár perc alatt felfuttatjuk. A maradék langyos tejet összekeverjük az olvasztott vajjal, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a sót, majd hozzákanalazzuk az élesztős tejhez. Ezután pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát (kézzel vagy a robotgép dagasztó karjával).
  2. A megdagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket gombóccá gyúrjuk. Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, majd 4 egyforma részre vágjuk. Ezután egyesével olyan vékonyra nyújtjuk a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk. A vékonyra nyújtott tésztát a szélesebb felénél kezdve feltekerjük, majd kiflit formázunk belőle.
  3. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megformázott kifliket. Ezután alaposan megkenjük tejjel (ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal).
  4. Ezután szobahőmérsékleten 30 percet kelni hagyjuk, közben előmelegítjük a sütőt (alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra). 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük a kifliket. A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

Megjegyzés

A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. Letakarva még másnap is nagyon finom, puha. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek