Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak csicseriborsóból készülhet! Variációk humuszra

A humusz rendkívül finom, könnyen elkészíthető kence, amivel színesebbé, izgalmasabbá és egészségesebbé tehetjük a reggeli-esti étkezéseinket. A Közel-Keletről származó fogás alapeleme a csicseriborsó, amit szezámmagkrémmel és fűszerekkel kiegészítve kínálnak.

A házilag előkészített humusz esetében nyugodtan felülbírálhatjuk az eredeti receptet és kedvünk szerint módosíthatunk rajta.

Alapesetben csicseriborsót szokás a humuszhoz használni, bármilyen más hüvelyessel is megpróbálkozhatunk. Készülhet a krémünk babból, lencséből, sárgaborsóból, zöldborsóból, sőt ezeket nyugodtan keverhetjük csicseriborsóval is. De nem csak hüvelyesekből dolgozhatunk: sütőtökpürére, főtt, tört krumplira, céklára, avokádóra, sült paprikára szintén alapozhatjuk a kencénket.

Ahogy az alapok, úgy a fűszerezés sincs kőbe vésve. A tahini, azaz a szezámmagkrém sem elengedhetetlen, de kellően karakteres ahhoz, hogy megteremtsük vele a humusz adta ízvilágot.

A tahinin kívül a humuszhoz adhatunk még olíva olajat, amit szintén lecserélhetünk: például a sütőtökös alaphoz jól muzsikál a tökmagolaj, de egy klasszikus csicseriborsós humuszhoz is keverhetünk más, jó minőségű olajat, olajokat.

Az olaj mellett a krémbe kerülhet citromlé vagy más citrus leve, s sokféle fűszerrel is ízesíthetjük. A klasszikus összetevőnek számító fokhagyma mellett tehetünk bele pirospaprikát, római köményt, koriandert, szárított vagy friss chilipaprikát, a Közel-Kelet elengedhetetlen fűszerét, a sumac-ot, azaz szömörcét.

Sokfajta zöldfűszer is jól áll a humusznak - ilyen például a petrezselyem, de korianderrel vagy akár bazsalikommal is megbolondíthatjuk.

Az elkészült kencére pedig mehet egy adag dinsztelt, finoman lepirított vöröshagyma, különféle pirított csonthéjasok (fenyőmag, mandula, dió, mogyoró, kesudió), gomba, friss vagy szárított paradicsom vagy apróra vágott kápia paprika.

A humusz nem csak mártogatósnak és szendvicskrémnek jó, hanem húsok és saláták mellé is kínálható. Jó választás lehet bármilyen szárnyas, illetve számos zöldséges fogás mellé.

ÍME AZ EREDETI HUMUSZ RECEPTJE - VIDEÓVAL! >>>

Ezek is érdekelhetnek