Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi bazsalikomos gnocchi mandulavajjal

MME MME
5/5
45 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A gnocchihoz:
  • 1 kg főtt, hámozott burgonya
  • 1 csokor friss bazsalikomlevél
  • 1 tojás
  • 1 tojásssárgája
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt szerecsendió
  • 12,5 dkg liszt + a formázáshoz
  • A mandula vajhoz:
  • 6 evőkanál szeletelt mandula
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 csipet só

Elkészítés

Elkészítés: A burgonyát héjával együtt puhára főzzük. Amikor megfőtt, hideg vízbe tesszük, így könnyen le tudjuk hámozni a héját. Burgonya passzírozón, villával vagy krumplinyomóval áttörjük.

A bazsalikomleveleket, a tojássárgát és az egész tojást krémesre turmixoljuk. Sózzuk, és szerecsendióval fűszerezzük a burgonyát, hozzákeverjük a lisztet és a fűszeres tojáskeveréket, kézzel alaposan összedolgozzuk. A tészta kidolgozására nagy hangsúlyt kell fektetni. Minél kevesebb lisztet adunk hozzá, annál könnyedebb lesz a tészta.

Amikor a tésztánk megfelelően összeállt, lisztezett deszkán megformázzuk a gnocchikat. Kb. 2 cm átmérőjű rudakat kell első körben formáznunk. Majd ezeket késsel felaprítani, és villával formázni.

Egy nagy fazékban eközben vizet forralunk, a kész tésztát forrásban lévő sós vízben addig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek, majd szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsepegtetjük.

Mandulás barnavajat készítünk: edényben, lassan vajat melegítünk, ebbe szórjuk a mandulát, addig melegítjük, míg a vaj megbarnul és a mandula szépen megpirul. Amikor elkészült, a frissen főzött tésztánkra locsoljuk, és azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss