Dagasztótálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a zsírt, jól elmorzsoljuk benne. Ezután adjuk hozzá a sóval, ecettel elkevert langyos vizet. Jól kidolgozzuk, hogy ne legyen csomós. Ha már a kezünktől és a táltól is elválik, akkor jó az állaga, ami kb. 20-25 perc dagasztást jelent.
A tésztából 2 cipót készítünk. Lisztezett deszkára tesszük, konyharuhával lefedjük, és langyos helyen kb. 40-45 percet hagyjuk pihenni.
Készítsük el közben a rétes tölteléket. Reszeljük le az almát. Keverjük össze a fahéjat a cukorral és a vaníliás cukorral. Felhasználásig tegyük félre.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. (Légkeveréses programmal 200 fok.)
A pihentetést követően lisztezett felületen leheletvékonyra nyújtjuk a rétestésztákat. Ehhez tiszta konyharuhát vagy terítőt simítsunk az asztalra, helyezzük a közepére az egyik tésztát, majd a kezünket kicsit bezsírozva óvatosan kezdjük el húzni, először hosszában, majd széltében is. Fontos, hogy finoman húzzuk, és csak addig, amíg a tészta engedi, nehogy elszakadjon. (Ahol a szélek lelógnak az asztalról, csipkedjük le.)
A tejfölt az olvasztott zsírral keverjük el, és locsoljuk meg vele a kinyújtott rétestésztát. Hintsük meg a zsemlemorzsa felével, kanalazzuk rá és egyenletesen osszuk el rajta az almás töltelék felét. Szórjuk meg a fahéjas cukor felével, majd a terítő/konyharuha segítségével tekerjük fel. Tepsi nagyságú rudakat vágjunk belőle.
A zsíros-tejfölös keverékkel kenjük le a rudakat, majd toljuk a tepsit az előmelegítet sütőbe. Süssük szép pirosra kb. 25-30 perc alatt. Amíg sülnek a rétesek, a másik tésztával ismételjük meg a munkafolyamatot.
Az elkészült almás rétest, a szeletelést követően porcukorral meghintve kínáljuk.